Windboer doet aangifte om valse windmolenbrief

De valse brief (Rechten: Ronald Oostingh / RTV Drenthe)
De valse brief (Rechten: Ronald Oostingh / RTV Drenthe)
1E EXLOËRMOND - Windboer Harbert ten Have gaat aangifte doen vanwege de valse brief over de windmolens die gisteravond is verspreid. Hij noemt de brief een kwalijke zaak.
Ten Have is een van de initiatiefnemers van windpark De Drentse Monden in de Veenkoloniën. Zijn naam en telefoonnummer staan onder de valse brief, net als die van gedeputeerde Tjisse Stelpstra en een woordvoerder van een windmolenexploitant.
Lees meer: Provincie waarschuwt voor nepbrief over windmolens in Mondengebied
Inwoners van 2e Exloërmond en Nieuw-Buinen ontvingen een brief die zogenaamd van Economische Zaken zou zijn. In de brief worden deelnemers aan windpark De Drentse Monden met naam, adres en telefoonnummer bekendgemaakt. Dat zou de overheid hebben gedaan, omdat de Ombudsman kritiek heeft op de manier van communiceren rondom het toekomstige windpark.

'Voelt als bedreiging'

"Dit is echt schandalig. Het voelt min of meer als een soort van bedreiging", laat een andere windboer die op de lijst staat weten.
Wie de nepbrief heeft geschreven is onbekend. Ten Have vindt de actie zeer kwalijk en legt de zaak bij de politie neer. "Die moet dan maar kijken wat ze ermee doet."

Ook al brandstichting

Harbert ten Have werd enkele maanden geleden ook al dupe van brandstichting. Zijn landbouwschuur in 1e Exloërmond brandde tot de grond toe af. Omdat er geen spullen in stonden die spontaan in brand konden vliegen, en er ook geen stroom in de schuur zat, werd al snel brandstichting vermoed. De windboer deed aangifte.
Lees meer: Politie doet onderzoek naar afgebrande landbouwschuur van windboer in Veenkoloniën
Volgens de politie is na onderzoek vastgesteld dat het zeker om brandstichting gaat. "Maar we hebben nog geen daders in beeld. Als zo'n schuur helemaal afbrandt is het lastig zoeken naar aanwijzingen. Maar het onderzoek loopt nog," aldus een politiewoordvoerder.

Beklad

Ook is windboer Ten Have deze zomer in zijn woonplaats Epe al door onbekenden opgezocht. Zo zijn werden de straat naar zijn huis en de oprit beklad met anti-windmolenleuzen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.