Nobelprijswinnaar Ben Feringa wordt ereburger van Tynaarlo

PATERSWOLDE - Sinds bekend werd dat hij de Nobelprijs voor de scheikunde krijgt, wordt Ben Feringa uit Paterswolde geleefd. Onlangs werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. En ook de gemeente Tynaarlo gaat haar inwoner nu eren.
Op 22 december wordt Feringa benoemd tot ereburger van Tynaarlo.
"Je weet niet goed wat er met je gebeurt. Je zit voortdurend in een achtbaan", zei Feringa in het RTV Drenthe-programma Cassata. "Deze week kwam ik daar een beetje uit en was ik weer aan het werk, maar toen werd ik naar Den Haag gelokt voor de koninklijke onderscheiding."
Lees meer: Ben Feringa ontvangt hoge koninklijke onderscheiding
En dat Feringa weer aan het werk was, heeft zijn vruchten afgeworpen. "We hebben deze maand zelfs een ontdekking gedaan. We hebben een soort kunstspiertje gebouwd van nanomotortjes. Dat is heel erg mooi, maar daar mag ik nog niet te veel over verklappen, want het moet nog verder onderzocht worden."
Tussen het werk en de koninklijke onderscheiding door was de kersverse nobelprijswinnaar ook nog in China en New York. Een aparte gewaarwording, zegt hij. "In China werd ik met alle egards ontvangen. Toen ik daar op de universiteit van Peking een lezing gaf, kwamen na afloop vijftig studenten naar me toe die allemaal even met me op de foto wilden."
In New York zag Feringa een soort lichtkranten hangen met zijn eigen foto. Bijna als een popidool. "Ja, maar ik weet niet of ik hen benijd na wat ik allemaal meemaak."
De uitreiking van de Nobelprijzen is op 10 december in Zweden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.