SC Erica: Blij dat we niet meer op kunstgras spelen

Er zijn kankerverwekkende stoffen gevonden in 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden (Rechten: RTV Drenthe)
Er zijn kankerverwekkende stoffen gevonden in 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden (Rechten: RTV Drenthe)
ERICA - 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden met rubbergranulaat bevatten kankerverwekkende stoffen.
Dit
op basis van onderzoek van bandenbranchevereniging VACO.
Het zijn de eerste resultaten van het onderzoek naar de kunstgrasvelden met granulaatkorrels. De resultaten komen overeen met de resultaten van het onderzoek dat SC Erica eerder deed naar haar kunstgrasveld.

Vergelijkbare resultaten

Erwin Homans, voorzitter van de technische commissie van SC Erica: "Deze resultaten verbazen mij niet. Uit ons onderzoek kwam ook een hogere concentratie naar voren. Vergelijkbaar met de resultaten van het onderzoek van VACO."
De concentratie kankerverwekkende stoffen in de korrels wordt nu vergeleken met wat is toegestaan in consumentenproducten. Dit omdat er nog geen norm is voor de concentratie in kunstgrasvelden.
Juiste beslissing
Ondanks dat er nog geen norm is, is Homans blij met de beslissing om het kunstgrasveld te sluiten. "Ik heb het gevoel dat wij de juiste beslissing hebben genomen. Het gaat om de gezondheid van onze leden, dan nemen wij geen enkel risico."
Gemeente
Nu de eerste resultaten bekend zijn, hoopt SC Erica dat de gemeente, dat eigenaar van de velden is, maatregelen gaat nemen. "We zoeken deze week weer contact met de gemeente. We hopen dat ze met ons om tafel willen om te praten over ons kunstgrasveld", aldus Homans. "Maar tot nu toe hanteerden zij hetzelfde standpunt als de KNVB en dat is dat er veilig op kan worden gevoetbald."
De oplossing ligt volgens Homans in het verwijderen van de rubberen korrels. "Er zijn hiervoor alternatieven. Maar we moeten uitzoeken hoe goed zij zijn."

Drentse voetbalclubs

Naast SC Erica spelen ook andere clubs uit Drenthe niet meer op kunstgras, zoals vv Annen en SC Angelslo uit Emmen.
Lees meer: Drentse clubs sluiten kunstgrasvelden
Uitzending Zembla
De onrust over de mogelijke gezondheidsrisico's van kunstgras ontstond na een uitzending van het televisieprogramma ZEMBLA. Daaruit bleek dat in veel kunstgrasvelden rubberenkorrels zitten, waar mogelijk kankerverwekkende stoffen inzitten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.