'Verkeer op Borchsingel moet binnen de perken blijven'

De Borchsingel ligt er 's avonds verlaten bij, maar 's ochtends is het hier een drukte van belang (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
De Borchsingel ligt er 's avonds verlaten bij, maar 's ochtends is het hier een drukte van belang (Rechten: RTV Drenthe/Jeroen Kelderman)
EELDERWOLDE - De gemeente Tynaarlo moet vastleggen hoeveel auto's maximaal per uur over de Borchsingel mogen rijden, vindt de bewonersvereniging Ter Borch.
De bewoners van de wijk Ter Borch in Eelderwolde maken zich zorgen over de verkeersveiligheid in hun wijk. De Borchsingel is vooralsnog de enige route om de wijk in en uit te gaan voor autoverkeer. Vooral 's ochtends is het druk. De scholen in de wijk staan aan de Borchsingel en veel kinderen worden door hun ouders gebracht op hetzelfde moment dat veel forenzen naar hun werk gaan.

Afspraak

De gemeenteraad stemde vorige maand unaniem in met een voorstel om maatregelen te nemen als over de Borchsingel meer dan 250 auto's per uur of 6000 auto's per dag rijden. De maatregelen kunnen bijvoorbeeld verkeersregelaars of verkeersdrempels zijn. "Op het moment dat dat voorstel werd aangenomen was al bekend dat er op sommige momenten veel meer verkeer rijdt", zegt voorzitter van de bewonersvereniging Marcel Dol.

Oneens

Nu ook uit metingen blijkt dat soms bijna twee keer zoveel auto's over de weg rijden als afgesproken wil het college van burgemeester en wethouders de uursnorm van 250 auto's helemaal schrappen. "We zijn er niet op tegen dat de norm wordt aangepast, we zijn er wel op tegen dat de norm helemaal verdwijnt", aldus Marcel Dol van de bewonersvereniging. "Juist tijdens de spits als de kinderen naar school gaan is het belangrijk dat de verkeersdrukte binnen de perken blijft zodat kinderen veilig kunnen oversteken."

Aansluiting A7

De verwachting is dat het binnenkort rustiger wordt op het stuk van de Borchsingel dat voor de scholen langs loopt. Ter Borch krijgt een tweede in- en uitgang via de A7 bij Hoogkerk. De bewonersvereniging is bang dat het na de zomer juist drukker wordt, omdat de route door de wijk die dan ontstaat gebuikt wordt door sluipverkeer dat de werkzaamheden aan de ring van Groningen probeert te omzeilen.
De gemeenteraad van Tynaarlo bespreekt de verkeerssituatie in Ter Borch op 6 december.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.