Emmenaar op Cuba: Ik ga samen met honderdduizenden Cubanen afscheid nemen van Fidel

EMMEN - Emmenaar Co Patist stond raar te kijken toen hij hoorde dat Fidel Castro is overleden. Patist is momenteel op vakantie op Cuba en in het vliegtuig ernaar toe zei hij nog tegen zijn vrouw: "Het zou toch wat zijn als Castro overlijdt als wij daar zijn..."

Toch heeft Patist nog niet zo heel veel gemerkt van het overlijden van Castro. "Eigenlijk valt het wel mee. Er is in ieder geval negen dagen van rouw afgekondigd. Maar ik had gedacht dat je er meer van kon merken en dat de Cubanen ernstig bedroefd waren."

Geen rum

Toch is het leven op Cuba wel iets soberder. "Wat je wel merkt is dat bijvoorbeeld muzikale activiteiten in restaurants zijn gecanceld. Er zijn geen vrolijke bijeenkomsten meer. En gedurende die negen dag van rouw, mag er ook geen alcohol verkocht worden. Dus de fameuze Cubaanse rum kunnen we nu niet proeven", vertelt Patist.

Plein van de Revolutie
Vandaag vertrekt de Emmenaar naar het Plein van de Revolutie in het centrum van Havana. Dat is de plek waar de urn met as van Castro wordt neergezet. "Mijn plan is om me daar aan te sluiten in de enorme lange rijen van honderdduizenden Cubanen, die daar ongetwijfeld afscheid zullen nemen van hun oud-president."

Het plein is bekend omdat Fidel Castro er altijd zijn toespraken hield. Bovendien is er volgens Patist een enorme beeltenis van Che Guevara te zien, een 'strijdmakker' van Castro.

Vaker in Cuba
Het is voor Patist niet de eerste keer dat hij in Cuba is. "Ik behoor tot de generatie uit de jaren 60. Een deel van de mensen toen was nogal gegrepen door de ideeën van Che Guevara en Fidel Castro. Op menig jongenskamer hing een affiche van Che Guevara. In 1979 ben ik voor de eerste keer richting Cuba gegaan, om de viering van de twintigste verjaardag van de revolutie mee te maken.

Al met al wordt de reis die Patist dit jaar maakt naar Cuba één om er niet te vergeten. "Het is heel bijzonder dat je een vakantiereis plant en dat dan tijdens die reis de grote leider overlijdt."
Meer over dit onderwerp:
Co Patist Emmen gemeente Emmen Cuba Fidel Castro
Deel dit artikel: