Faunabescherming: 'Jagers en boeren willen vos uitroeien'

ASSEN - "De vos is niet de grootste bedreiging voor de weidevogels in Drenthe. De grootste bedreiging zit 'm in de bedrijfsvoering in de agrarische sector."

Dat zegt Albert Hidding van de Faunabescherming. "Ik ben ervan overtuigd dat het de bedoeling van jagers en sommige boeren is om de vos uit te roeien."


Hidding verwijt de boeren niet dat het aantal weidevogels vermindert door hun bedrijfsvoering. "De boer moet geld verdienen en daar hoort moderne bedrijfsvoering bij. Gevolg is dat de weidevogels verdwijnen." En dat gevolg moeten we accepteren. "Je kunt niet en moderne bedrijfsvoering en de weidevogels hebben."

De Drentse Boermarken willen dat het aantal vossen sterk wordt teruggebracht in Drenthe. Dat moet het aantal weide- en akkervogels redden. Hidding is het daar niet mee eens. "Wat mij betreft wordt er geen enkele vos doodgeschoten. De vos is uit het agrarische landschap bijna verdwenen", zegt hij. "Ze zitten nog in de natuurgebieden, daar willen ze heen om de laatste vossen die daar zitten ook nog dood te maken."
Deel dit artikel: