Meerderheid Tweede Kamer voor eenmalig 17 miljoen voor regionale omroepen

DEN HAAG - De regionale omroepen krijgen eenmalig 17 miljoen euro voor samenwerkingsprojecten. Een meerderheid van PvdA, VVD en CDA in de Tweede Kamer is voor, als er maar wordt samengewerkt.

Samenwerking tussen de omroepen is ook een voorwaarde waarop staatssecretaris Sander Dekker de eenmalige bijdrage wil geven.

17 miljoen bezuinigen
De regionale omroepen moeten vanaf volgend jaar 17 miljoen per jaar bezuinigen van het kabinet. RTV Drenthe moet daarvan 1,1 miljoen voor haar rekening nemen. Maar een plan om alle omroepen op te laten gaan in één grote organisatie om zo fors te bezuinigen strandde afgelopen zomer. Een meerderheid van de omroepen was tegen omdat ze vreesden dat er niets meer van de eigen organisaties zou overblijven.

Plan PvdA'er Mohandis
Eerder zegde staatssecretaris Sander Dekker in de Eerste Kamer al toe eenmalig 8,5 miljoen zullen steken in de vertraging die alle samenwerkingsplannen politiek hadden opgelopen. PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis en VVD'er Ton Elias kwamen vorige week met het plan om dat bedrag op te hogen tot 17 miljoen op voorwaarde dat nieuwe samenwerkingsplannen van omroepen onderling nu wel van de grond komen. Het CDA sloot zich daar vandaag bij aan, waardoor er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan van Mohandis is.

Voorwaarden van Sander Dekker
Staatssecretaris Sander Dekker ziet het plan van PvdA en VVD ook wel zitten. Zo kan hij toch samenwerking tussen de regionale omroepen in gang zetten, wat hij niet meer kon afdwingen omdat hij dit najaar bij gebrek aan steun ervan af zag om dat in een wet te regelen.

Dekker: "Voorwaarde is wel dat samenwerkingsvormen een bezuiniging opleveren en dat het niet ten koste gaat van de redacties en programma's. Een andere voorwaarde is dat alle plannen onder de regie gaan van koepelorganisatie RPO" (Regionale Publieke Omroep). Volgens de staatssecretaris is het niet noodzakelijk dat het gezamenlijke plannen zijn van alle dertien regionale omroepen, kleinere samenwerkingsverbanden mogen ook als ze maar aan de voorwaarden voldoen, aldus Dekker.

Binnenkort stemt de Tweede Kamer over het voorstel.
Meer over dit onderwerp:
Sander Dekker media regionale omroepen Den Haag
Deel dit artikel: