Emmen wacht onderzoek naar kunstgraskorrels van RIVM af

EMMEN - De gemeente Emmen wacht de onderzoeksresultaten van het RIVM af voordat het uitspraken doet over de kunstgrasvelden in de gemeente.

Het RIVM onderzoekt de mogelijke gevaren van kunstgras, volgens wetenschappers zouden de rubberen korrels die in het veld zitten kankerverwekkende stoffen bevatten. 

Uit onderzoek van bandenbrancheorganisatie VACO, waar afgelopen weekend de eerste gegevens van naar buiten kwamen, lijken de wetenschappers gelijk te hebben. 

Onderzoek
Volgens de VACO blijkt dat bij 58 van de 60 velden de kunstgraskorrels, het zogenoemde rubbergranulaat, kankerverwekkende stoffen bevat. Kanttekening bij het onderzoek is, dat voor de rubberen korrels geen gezondheidsnorm bestaat. Wetenschappers zeggen dat het rubbergranulaat gezien moet worden als consumentenproduct, als dat het geval is dan zou er een te hoge concentratie kankerverwekkende stoffen in zitten. 

De branchevereniging zelf bestrijdt dit en zegt dat voor de kunstgraskorrels andere normen gelden en dat de concentratie in de korrels onder de wettelijke norm ligt. Ook noemt de VACO de berichtgeving van de NOS over de kankerverwekkende stoffen pertinent onjuist.

Sportclubs Drenthe 
S.C. Erica nam enkele weken geleden al het zekere voor het onzekere en sloot het kunstgrasveld. "We willen niet dat onze jongeren en ouders mogelijk gevaar lopen", aldus voorzitter Patrick de Jonge. De club wil met de gemeente in overleg over de kunstgraskwestie. "Ook worden er volgende week vanuit de politiek vragen gesteld", laat De Jonge weten.


Hoe anders hangt de vlag erbij in Rolde. De boys van de plaatselijke voetbalclub kunnen dit weekend gewoon op het nepgras terecht. "Wij wachten op het onderzoek van het RIVM", aldus voorzitter Wim Hoitzing. "Zij zijn de enige met verstand van zaken en daar vertrouwen wij op." Hoitzing benadrukt dat het pas aangelegde kunstgrasveld voldoet aan alle wettelijke normen. 

RIVM
Het RIVM is op dit moment nog bezig met een onderzoek naar de mogelijke gevaren van het rubbergranulaat. Dat onderzoek is rond de kerstdagen klaar. "Wij wachten in spanning en met veel interesse dat onderzoek af", aldus voorzitter Hoitzing. S.C. Erica en de gemeente Emmen sluiten zich bij die woorden aan.
Deel dit artikel: