Recept Marsepein en Taai Taai

Marsepein

Ingrediënten:
250 gram amandelen
250 gram poedersuiker
1 eiwit (ongeveer 40 gram eiwit)
scheutje sterke alcohol (Brandy of Vieux)

Bereiding:
Zeef de poedersuiker en maal de amandelen in de keukenmachine fijn.
Maal ze tot de massa erg fijn is maar niet te lang.
Wanneer je de amandelen te lang maalt dan komt er amandelolie vrij en
gaat het klonteren.
Voeg de gezeefde poedersuiker toe en maal het nog 1x kort door.

Zeef het amandel-suikerpoeder in een kom en voeg het eiwit en een klein
scheutje alcohol toe.
Kneed alles goed door en verpak het in het in vershoudfolie of een
plastic zakje en laat het 1 nachtje rusten in de koelkast.

Nu kun je de marsepein verwerken in bijvoorbeeld taarten, cupcakes,
marsepeinen figuurtjes.

Met cacao, Matcha (Japanse groene thee), bietensap of mespuntje kurkuma
kun je de marsepein op een natuurlijke manier kleuren.


Taai Taai

Recept:
300 gram honing
150 gram bloem
150 gram roggemeel (bij gebrek aan roggemeel kan er ook 300 gram bloem
gebruikt worden)
2 eetlepels stroop (schenk/suikerstroop)
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel anijszaad (gemalen)
1,5 eetlepel speculaaskruiden
snufje zout

Bereiding:
Zeef de bloem en voeg de anijszaad, speculaaskruiden, bakpoeder hier aan
toe, mix alles nog een keer goed.
Voeg de honing en stroop toe en kneed alles goed door elkaar.
(deeg plakt erg tijdens de bereiding maar na het rijpen een stuk minder)
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat bij voorkeur 2 dagen rusten in
de koelkast.
Taai Taai deeg heeft tijd nodig om te rijpen voor een mooier resultaat.

Na rusttijd:
Verwarm de oven voor op 200 graden, bestrooi de werkbank met een beetje
bloem en
rol het deeg uit tot een lap die ongeveer 1 cm dik is steek hier uit de
Taai Taai poppetjes of andere leuke figuurtjes.
Voor een mooie glans, bestrijk de figuurtjes met een losgeklopte
eidooier met een klein beetje water.
Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 17 minuten
gaar tot ze mooi goudbruin zijn.
Taai Taai poppetjes kun je ook in de speculaasplanken doen,
bestrooi de planken goed met bloem.
Druk het deeg er voorzichtig in en tik het uit de plank.
Leg de pop daarna op de bakplaat. (het deeg loopt wel iets uit en de
afbeeldingen vervagen iets tijdens het afbakken).
Meer over dit onderwerp:
Recepten
Deel dit artikel: