Nieuwe test voorspelt bijwerkingen chemokuur

Maurice van Staveren (Rechten: Treant Zorggroep)
Maurice van Staveren (Rechten: Treant Zorggroep)
ASSEN - Een ziekenhuisapotheker bij de Treant Zorggroep heeft een nieuwe test ontwikkeld voor patiënten die in aanmerking komen voor een chemobehandeling.
Het gaat om Maurice van Staveren van de Treant Zorggroep. Treant heeft ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. De nieuwe test voorspelt de bijwerkingen van een chemokuur.
Ernstige bijwerkingen
Per jaar komen er twaalf tot dertienduizend patiënten in aanmerking voor chemotherapie met het middel 5-flurouracil. Circa tien tot dertig procent van deze groep ontwikkelt zeer ernstige bijwerkingen, zoals hevige diarree.

Aanpassen van dosis chemo
Uit onderzoek is gebleken dat de bijwerking deels wordt veroorzaakt door een verminderde werking van een lichaamseigen eiwit. Door middel van de test kan worden bepaald of er bij de patiënt sprake is van die verminderde werking. Als dat het geval is, dan wordt een lagere dosis chemotherapie geadviseerd. Zo blijft de patiënt zeer ernstige bijwerkingen bespaard. Deze test is veilig en goedkoper dan reeds bestaande testen.
Van Staveren is inmiddels gepromoveerd op zijn onderzoek naar de ontwikkeling van de test.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.