Oud-medewerkers failliet CQ boos op Emmen en Coevorden

COEVORDEN - Een groep oud-medewerkers van het failliete kunstencentrum CQ is woest op de gemeenten Emmen en Coevorden. “De gemeenten hebben bewust op een faillissement aangestuurd en ze hebben ons in de kou laten staan”, zegt oud-werknemer Rosita Sikking.

Sikking sprak vanavond in tijdens de raadscommissie, net als medewerkers van de vakbond van musici en van de Kunstenbond van het FNV.

'Weggezet als subsidieslurpers'
Sikking gebruikte stevige woorden om haar ongenoegen over de gang van zaken duidelijk te maken. “We zijn weggezet als subsidieslurpers, maar we zijn door de gemeenten gewoon misleid en bij het grof vuil gezet. Ze wilden zo goedkoop mogelijk van ons af”, foetert de voormalig keramiekdocente.

Volgens de groep oud-medewerkers zijn de personeelsleden van CQ op een slinkse wijze onder een goedkopere CAO ondergebracht. “Ons werd voorgespiegeld dat we met een mindere CAO moesten instemmen om CQ te redden. In plaats daarvan hebben de gemeenten zelf het faillissement veroorzaakt”, aldus Sikking.

Curator
De oud-medewerkers krijgen niet alleen steun van de twee vakbonden, maar ook van de curator Jeroen Sprangers. Hij schrijft in een brief onder andere dat de gemeente Coevorden nooit formeel heeft ingestemd met een statutenwijziging die het onderbrengen van het personeel in een andere CAO mogelijk maakte. Ook is Sprangers zeer kritisch over de rol van de gemeente Emmen.


De voormalige personeelsleden hebben verschillende pogingen gedaan om met de twee gemeenten in gesprek te komen, maar dat is niet gelukt. De oud-CQ’ ers gaan ook nog inspreken bij de raadscommissie van Emmen. Als er daarna geen dialoog op gang komt stappen ze naar de rechter. Inzet wordt dan een betere financiële afwikkelingen voor de oud-werknemers.

De commissieleden in Coevorden gingen nauwelijks in op de kritiek. Volgens VVD’er Geert Roeles, die in de vorige bestuursperiode als wethouder met CQ was belast, leggen de oud-werknemers de bal ten onrechte bij de gemeente. “U spreekt immers over een situatie die na het faillissement is ontstaan.” CQ ging in de zomer van 2014 failliet.
Deel dit artikel: