Hoogeveen bouwt de komende tien jaar ruim duizend woningen

HOOGEVEEN - Er wordt de komende tien jaar flink gebouwd in Hoogeveen. De gemeente wil 1100 woningen bijbouwen.

Dat staat in de woonvisie 2017-2021. Dit zijn zowel particuliere woningen als huurwoningen. "We merken dat er een bouwbehoefte is voor sociale huurwoningen", aldus wethouder Anno Wietze Hiemstra.

De gemeente wil dit doen door extra bij te bouwen, maar ook door inbreiding. "Dat willen we doen door lege gaten in de stad op te vullen, maar ook te kijken of we sommige locaties een andere functie kunnen geven", zegt Hiemstra. 

Bijna 40 woningen op Beukemaplein
Zo is er op het Beukemaplein plek voor 39 woningen. Op het Beukemaplein wordt nu nog geparkeerd, maar zodra het bouwproject De Kaap klaar is, worden deze plaatsen overbodig. Wel blijven er honderd betaalde parkeerplaatsen over.

De gemeente verwacht dat de kavels in de loop van 2017 uitgegeven kunnen worden. Kopers kunnen zelf de breedte van hun kavel bepalen net als het type woning.

'Hoogeveen ontkomt niet aan uitbreiding'
Daarnaast ontkomt Hoogeveen niet aan uitbreiding, vertelt de wethouder. "Dat geldt voor 400 woningen. Het is lastig om 400 woningen bij elkaar neer te zetten, dus dat kan ook verspreid."

Voor de gemeente betekent dit dat zij extra grond moet kopen, omdat zij 'niet heel veel in eigendom heeft'. Om welke locaties het gaat, is nog niet bekend. 

Wijken krijgen make-over
Ook wil de gemeente bepaalde dorpen en wijken een make-over geven, waarbij zowel de openbare ruimte als de particuliere- en huurwoningen worden aangepakt. Plaatsen die in beeld zijn daarvoor, zijn Elim, Noordscheschut en Hollandscheveld. In Hoogeveen zelf gaat het om de wijken Schoonvelde West, Schutlanden West en Kattouw. Het gaat hierbij om een miljoenenproject. 

Vrij bouwen
Daarnaast wil de gemeente Hoogeveen ook inwoners de kans geven om vrijer te bouwen met minder regels. Een voorbeeld hiervan is het plan om Tiny Houses te plaatsen in de stad. 

"Wij ontvangen nog iedere week mails van mensen die daar in willen wonen", zegt Hiemstra. Het is de bedoeling dat de Tiny Houses vlakbij het station komen, maar de exacte locatie is nog niet bekend. "Dat speelt nog, we hebben namelijk ook te maken met bodemonderzoek. Het gaat niet alleen om Tiny Houses, maar ook om villa's bijvoorbeeld."

Deel dit artikel: