Autohandelaar Robbin R. is schuldig, maar hoeft niet naar gevangenis

DE KIEL - De 24-jarige ondernemer Robbin R. uit De Kiel heeft zich schuldig gemaakt aan faillissementsfraude en verduistering, maar hoeft daarvoor niet de gevangenis in.

Dat heeft de Noordelijke Fraudekamer in Groningen bepaald. Wel kreeg hij 240 uur taakstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Landelijke bekendheid

Robbin R. werd op 15-jarige leeftijd landelijk bekend door zijn handel in brommobielen en later in auto's. Hij werd in 2011 uitgeroepen tot jongste en succesvolste ondernemer van Drenthe. In juli 2013 werd in de kelder van zijn ouderlijk huis in De Kiel een grote hennepkwekerij met 1300 planten ontdekt. Niet lang daarna ging zijn bedrijf Auto Zwaluw failliet.

Jong
R. stond twee weken geleden terecht, samen met zijn moeder en stiefvader. Tegen Robbin R. werd een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist. Maar de rechtbank vindt dat hij vanwege zijn jonge leeftijd en omdat het de eerste keer is dat hij met justitie in aanraking komt, niet naar de gevangenis hoeft.


Dat ligt anders voor zijn 55-jarige moeder en 65-jarige stiefvader. De stiefvader was het brein achter de hennepkwekerij en het was niet voor het eerst dat hij zich daaraan schuldig maakte. Daarom kreeg hij vijftien maanden gevangenisstraf. Hij had ook met een hypotheek op het huis in De Kiel gefraudeerd.

Witwassen
Anders dan bij Robbin, was er wel bewijs dat zijn moeder wist van de kwekerij. Maar ze is niet medeschuldig aan het telen van de hennep, vindt de rechtbank. Ze kreeg eveneens vijftien maanden gevangenisstraf, ook omdat ze zich schuldig had gemaakt aan het witwassen van de hypotheek van vier ton die haar partner met valse papieren van de bank had ontvangen, en aan faillissementsfraude. 

Overhevelen
De rechtbank acht bewezen dat Robbin en zijn moeder verschillende auto's en paardentrailers overhevelden naar een andere bv toen het autobedrijf een maand na de ontdekking van de hennepkwekerij failliet ging. Ook was er geknoeid met de boekhouding.

Lange duur
De straffen vielen iets lager uit dan de officier van justitie eiste. Dat komt mede doordat de zaak te lang op de plank is blijven liggen. De moeder en stiefvader van Robbin R. kunnen nog een ontnemingsvordering van 1,7 miljoen euro tegemoet zien, vanwege de illegale inkomsten uit de hennepkwekerij.
Deel dit artikel: