Statushouders leren Nederlands op het werk

HOOGEVEEN - Dertig statushouders leren bij Alescon Nederlands op de werkvloer. Deze asielzoekers die te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven, werken op één van de werkplaatsen van het werkvoorzieningsschap in Hoogeveen.
Het project, dat in september van start ging, moet het inburgeren makkelijker maken. Onder andere de gemeente Hoogeveen, het UWV en stichting ITOM, een taalbureau, werken mee aan de proef.

'Taal gaat met stappen vooruit'

Naast het werk bij Alescon, volgen de statushouders ook een taal-en inburgeringscursus. Volgens wethouder Gerard Lohuis is er al een duidelijke verbetering in taalvaardigheid te zien: "De taal gaat met stappen vooruit en mensen lijken ook beter in hun vel te zitten daardoor."
De combinatie van de taalcursus en het spreken van de Nederlandse taal op de werkvloer, blijkt volgens hem een goede formule. "Uit ervaring weten we dat mensen na de taalcursus, bij thuiskomst vaak alsnog in hun eigen taal terugvallen. Op het werk is dat praktisch onmogelijk doordat ze moeten samenwerken", legt Lohuis uit.

Werk is werk

De 27-jarige Mohammed Al Naansa is één van de statushouders die sinds september bij Alescon in Hoogeveen werkt. Drie jaar geleden vluchtte hij vanuit Syrië naar Nederland. Voorheen werkte hij als ICT'er, nu werkt hij in de fabriek. "Het is simpel werk, ik had het gauw onder de knie maar ik ben al lang blij dat ik werk heb. Werken houdt mij gezond."
Een van de collega's waarmee Al Naansa Nederlands moet praten, is Willem Timmer. Timmer werkt al 40 jaar voor Alescon en alhoewel de taal soms nog een barrière is, zijn de nieuwe collega's voor hem net als alle anderen: "Het zijn fijne collega's, harde werkers en je trekt met elkaar op. Daar zit geen verschil in."

Uitbreiden

Over enkele maanden zullen de initiatiefnemers kijken naar hoe geslaagd de proef is. Op de langere duur hoopt Lohuis het traject dan te kunnen uitbreiden, zodat er veel meer statushouders kunnen mee doen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.