Westerbork op de barricades: 'Geluidsbeleid is rampzalig voor dorp'

WESTERBORK - Een kleine honderd inwoners van Westerbork kwamen gisteravond naar het gemeentehuis in Beilen. Zij zijn niet te spreken over het nieuwe geluidsbeleid dat de gemeente Midden-Drenthe voor ogen heeft.
Stichting Zomeractiviteiten Westerbork en Stichting Levendig Westerbork riepen de inwoners op massaal naar het gemeentehuis te komen. Tijdens de commissievergadering werd het nieuwe beleid besproken.

Bezwaar

De gemeente moest een nieuw beleid opstellen nadat de Raad van State in 2014 een streep zette door de evenementenregels in het centrum van Westerbork. Een eigenaar van een aantal panden aan het Van Weezelplein in het dorp spande de procedure aan omdat hij last had van parkeer- en geluidsoverlast. De man werd in het gelijk gesteld.
In het nieuwe beleid, dat nog vastgesteld moet worden door de gemeenteraad, staat dat er maximaal 12 evenementen met geluid georganiseerd mogen worden en 25 zonder geluid.
Lees meer: Strengere regels voor evenementen in Westerbork
En dat laatste punt steekt de Börkers, vertelt Geert Woldman van Stichting Zomeractiviteiten Westerbork. "Dat betekent dat we voor twee-derde van de evenementen, 25 van de 37, geen muziek meer mogen gebruiken. Dat zou rampzalig zijn voor Westerbork." Evenementen als Stiefkiekn in 't Duuster en de Midsummerparade zouden volgens de stichting niet door kunnen gaan.

'Raad van State-proof voorstel'

Wethouder Emko Dolfing zegt dat het college met een Raad van State-proof voorstel naar de gemeenteraad moest komen. "Ik kan niet anders. De wereld verandert op het vlak van evenementen", zegt hij. "Ik kan me voorstellen dat de raad de koppen bij elkaar steekt om iets te bedenken om de evenementen zonder geluid iets op te rekken. Maar daarin zijn de fracties aan zet en zij moeten met een unaniem voorstel komen."

Rebels

Die kans werd met beide handen aangegrepen door de fracties. "We moeten dan maar wat rebels zijn en de grens opzoeken. Westerbork moet levendig en vol activiteiten blijven", aldus Jan Jonkers van Gemeentebelangen. Ook de andere raadspartijen waren het hiermee eens. "Het is belangrijk dat we een zorgvuldige afweging maken", aldus Rieja Raven van PvdA.

15 december definitieve beslissing

"Ik kom hier goed gestemd weg", zegt Woldman na afloop van het debat. "Ik was wat pessimistisch voor het begon. Wij moeten aan de slag om beter te beschrijven wat we onder evenementen verstaan. Een voorbeeld hiervan is de 4 en 5 mei herdenking, dat is geen evenement. En de raad gaat ook bij elkaar zitten."
Op 15 december moet het definitieve besluit vallen. "Dat is heel spannend. We wachten het af en hopen er het beste van", eindigt de voorzitter van de stichting.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.