Groenmedewerkers Alescon straks in gemeentejas

ASSEN/HOOGEVEEN - Honderden groenmedewerkers van Alescon staan aan de vooravond van een grote operatie. Ze worden gedetacheerd bij de zes gemeenten.
De overgang duurt zo'n twee jaar. Volgens directeur William Moorlag gaat het om zo'n 350 tot 400 Alescon-medewerkers van de afdeling Groen die geleidelijk geïntegreerd worden in de gemeentelijke organisaties.

Meer sturing gemeente

Het gaat om plaatsing bij de gemeenten Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarlo.
Moorlag: "Wij doen nu als Alescon voornamelijk de groenwerkzaamheden voor deze gemeenten. Maar wij regelen als werkvoorzieningschap verder ook de werkorganisatie, de aansturing en we doen het met onze machines. Dat wordt straks anders. De gemeenten nemen de verantwoordelijkheid over, regelen de werkleiding en de planning, en de machines zijn ook van de gemeente. Die kan op die manier meer sturing geven aan het dagelijkse werk."
Via deze constructie kunnen gemeenten volgens Moorlag ook meer invulling geven aan hun ambitie, om mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt meer zelf te begeleiden.
De groenmedewerkers krijgen met de overgang niet de status van gemeenteambtenaar. "Ze blijven onder de wet sociale werkvoorziening vallen, en blijven ook op bij ons op de loonlijst staan. Dus mocht het misgaan, dan kunnen ze op ons terugvallen. Alescon blijft het vangnet."

Ook pleinen en straten

Alescon-directeur Moorlag verwacht dat er voor de medewerkers straks ook andere klussen bij de gemeente te doen zijn dan alleen de groenafdeling. "Ik denk wel dat hun werkterrein straks bij de gemeente gevarieerder zal worden. Groen en grijs zal wat meer gemengd worden. Ze zullen bijvoorbeeld ook meer de openbare ruimte, zoals pleinen en straten, schoonhouden. En misschien meer machinaal werk. Dus er liggen zeker kansen voor de mensen."

Pilots

Volgens Moorlag komt de operatie voor de mensen van de groenafdeling niet als een verrassing. "We hebben het er al een tijd over binnen onze organisatie. En we gaan het ook via de weg van de geleidelijkheid doen. Je moet met veranderingen toch voorzichtig zijn met deze mensen. Een aantal mensen loopt al mee in een proef."

Meerwaarde

De Alescon-baas denkt dat de nieuwe opzet voor het aanzien van zijn groenmedewerkers nog wel een bijkomstig, positief effect heeft. "Ze krijgen straks een jas van de gemeente aan. Voor de medewerkers is dat toch aantrekkelijker. Ze kunnen straks met recht zeggen 'ik werk voor de gemeente'. Dat geeft een stukje meerwaarde."
Of de mensen in het groen in de toekomst definitief bij de gemeente aan de slag kunnen, en daar ook op de loonlijst komen, daar durft de Alescon-directeur nu nog niet te zeggen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.