Zorgen om voortijdig stoppende raadsleden

ASSEN/MEPPEL - Commissaris van de koning Jacques Tichelaar en hoogleraar Staatsrecht Hans Engels maken zich zorgen over wat het stoppen van raadsleden betekent voor de lokale democratie.
Sinds de verkiezingen begin 2014 zijn 41 Drentse raadsleden gestopt. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTV Drenthe.

Druk

De meest gehoorde reden voor vertrek is de intensiteit van het werk. Voor een kwart van de gestopte politici zijn de werkzaamheden niet te combineren met baan of gezin. Oud-raadslid Bert-Jan Grobben stopte binnen een jaar, omdat hij niet "de kwaliteit kon leveren" die hij wilde. Hij was raadslid voor Sterk Meppel. Grobben werd voortdurend door inwoners van de stad benaderd over problemen in de gemeente: "Ik had het gevoel dat ik 24 uur per dag klaar moest staan."
De gemeente Meppel en andere gemeenten geven wel cursussen, maar die kunnen volgens Grobben niet duidelijk maken wat de impact van het raadswerk is. "Misschien zouden aspirant-raadsleden eerst mee moeten lopen met een raadslid om het te ervaren."

Partijen verantwoordelijk

De commissaris van de koning denkt dat partijen de verantwoordelijkheid hebben wat betreft het opleiden van nieuwe raadsleden. "Dan ben je zorgvuldig bezig." De burgers kijken volgens Tichelaar over de schouder mee: "De druk is gigantisch."
Hoogleraar Staatsrecht Hans Engels sluit zich daarbij aan. "De kwaliteit van de raadsleden is de afgelopen jaren niet toegenomen, omdat partijen lastig goede kandidaten kunnen vinden. Tegelijkertijd zijn de taken van de gemeente ingewikkelder geworden. De neiging voor raadsleden om te vertrekken wordt groter, omdat het ze tegenvalt."
Ook Engels denkt dat partijen de belangrijkste rol hebben in het oplossen van het probleem. "Politieke partijen moeten meer investeren in kennis en kunde. Veel duidelijker aan kandidaten maken wat er van hen verwacht wordt."
Tichelaar en Engels vinden het aantal van 41 gestopte raadsleden te hoog en denken dat het slecht is voor de democratie. Nieuwe raadsleden moeten worden ingewerkt en het duurt even voordat ze mee kunnen draaien in hun nieuwe functie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.