Extra voorstellingen theaterstuk van vluchtelingen in Hoogeveen

HOOGEVEEN - Ruim twintig Syrische vluchtelingen hebben afgelopen weken met theatermakers van Loods13 aan een theatervoorstelling gewerkt. Deze ging gisteravond in première.

En omdat alle geplande voorstellingen zijn uitverkocht, zijn er extra voorstellingen ingelast.

Tamboer
Deze zijn op 14 en 15 januari in de Tamboer in Hoogeveen. "We hebben heel veel 'nee' moeten verkopen. Dus we hebben besloten Thuis in Hoogeveen, in Hoogeveen in de schouwburg te doen", zegt Eva Wortmann, die het concept bedacht.

'Heel indrukwekkend'
Tijdens de voorstelling wordt er weinig gesproken, de spelers laten zien wat ze hebben meegemaakt in hun land en tijdens de vlucht in verschillende scènes. Zo is de reis naar Nederland in beeld gebracht per trein en boot. Ook laten zij zien hoe ze het leven in Nederland proberen op te bouwen, door Nederlands te leren.

"Het is een heel indrukwekkend toneelstuk", zegt een vrouw. "En door samen te eten maak je kennis met een andere cultuur. Dat is heel bijzonder."

Samen eten
Een van de spelers in het stuk is Mutaah Daaboul. Hij kwam twee jaar geleden naar Nederland samen met zijn vrouw en vier kinderen. "De voorstelling is heel mooi en goed. Voor ons is het ook heel goed om mensen te leren kennen in Hoogeveen en om Nederlands met ze te praten."

Daarom wordt er na de voorstelling samen met het publiek gegeten. "Deze mensen moeten inburgeren. En op het moment dat je de taal leert en niemand spreekt, gaat dat lastig. Zij willen heel graag contact krijgen met mensen in Nederland. Daarom zijn we gaan eten met de Hoogeveners. En er onstaan contacten, er worden her en der nummers uitgewisseld", glundert Wortmann.
Deel dit artikel: