Speculaastaart

Biscuit:

8 hele eiren
6 eidooiers
170 gram suiker
70 gram bloem (gezeefde)
80 gram aardappelzetmeel (gezeefde)
Speculaaskruiden ongeveer 1,5 eetlepel
scheutje water (ongeveer 15 ml)

Splits de eieren doe het eiwit in een vetvrije kom
en de eidooiers in een andere kom.
klop de eidooiers met 2/3 van de suiker tot ze een lint vormen.

Eiwitten klop ze met een mixer schuimig, voeg de resterende suiker toe
en klop de eiwitten in 1 minuut stijf op de hoogste stand.

Vouw met een spatel ongeveer 1/3 van de eiwitten door de dooier massa
tot een glad geheel.
Voeg dan voorzichtig de rest van de eiwitten toe en spatel dit heel
voorzichtig door.
Voeg de rest van de ingrediënten toe.

Bakvorm doorsnee 20-24 cm
bekleden met bakpapier beslag er in schenken en afbakken in
voorverwarmde oven op 190 graden in 15-20 minuten.
Na het bakken de bodem direct op een rooster laten glijden en draai het
na 15 minuten een kwartslag om vast plakken te voorkomen.


500 gram Roomboter op kamer temperatuur
250 gram poedersuiker (gezeefd)
250 Amandelspijs
Speculaaskruiden (naar smaak ongeveer 2 eetlepels
beetje boter
Grappa

Klop de roomboter met de gezeefde poedersuiker tot een creme op de
hoogste stand. (tot deze wit is)
Neem ongeveer 150 gram botercreme en amandelspijs mix dit met een garde
tot een glad geheel.
Voeg naar smaak een scheutje grappa of andere lekkere likeur toe.

Smelt een beetje roomboter (pan daarna van het vuur halen) en voeg de
speculaaskruiden toe.
(dit heet myoteren, zo komen de smaken van specerijen beter naar voren)
Laat iets afkoelen en meng dit door de rest van de botercreme.

Snijd het biscuit in 2 of 3 lagen en vul met het spijs mengsel.

Nu kan de taart afgewerkt worden met de speculaascreme en decoreer de
taart met pepernoten crumble
chocolade of allerlei andere lekkernijen.

(een taart met botercreme is zeker een paar dagen houdbaar en is het
lekkerst op kamer temperatuur)
Meer over dit onderwerp:
Recepten
Deel dit artikel: