Ciska Postma biedt petitie levenslang aan in Den Haag

Ciska Postma (Rechten: archief RTV Drenthe)
Ciska Postma (Rechten: archief RTV Drenthe)
WAPSERVEEN - Ciska Postma uit Wapserveen biedt vandaag een petitie aan in Den Haag. Ze startte die petitie om de uitvoering van de levenslange celstraf aangepast te krijgen.
Postma is de toenmalige vriendin van Berend Smit uit Dwingeloo, die in 2012 op het Dwingelderveld werd vermoord. De verdachten, de broers Admilson en Marcos R. kregen tot nu toe geen levenslange celstraf, omdat de uitvoering van die straf niet goed is geregeld.

Perspectief

Het Europees Hof en de Hoge Raad eisen dat er bij een levenslange celstraf perspectief is voor de veroordeelde. Dit kan door een goed werkende gratieregeling, of het inbouwen van een toetsingsmoment na bijvoorbeeld twintig jaar detentie.
In Nederland is dat beleid er op dit moment niet. Daardoor weigeren rechters om de levenslange straf op te leggen.
Lees meer: Partner vermoorde Berend Smit start petitie uit ongenoegen over rechtsstelsel
Aanpassen
Postma wil met de petitie staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aansporen om het beleid rondom levenslang snel aan te passen. Ze hoopt dat de moordenaars van haar toenmalige vriend dan alsnog de levenslange straf opgelegd krijgen.
De petitie is inmiddels 2.380 keer getekend en wordt vandaag aangeboden aan de commissie voor Veiligheid en Justitie. Postma heeft goede hoop dat er naar haar wordt geluisterd. "Ik vind het al heel wat dat ik ben uitgenodigd, dus ik denk dat ze heel serieus naar dit onderwerp gaan kijken. Dus misschien geeft dit net even dat extra duwtje."

Hoger beroep tegen broers

De broers werden veroordeeld tot dertig jaar cel. Admilson R. kreeg daarnaast ook tbs met dwangverpleging opgelegd. Het Openbaar Ministerie eiste levenslang en ging in hoger beroep.
Een uitspraak in dat hoger beroep werd uitgesteld, omdat het gerechtshof extra onderzoek wil naar de moord op Berend Smit. Volgens het hof is het onderzoek onvolledig geweest en moet er meer gekeken worden naar verschillende scenario's rond de dood van Smit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.