Onvrede bij Scania Meppel, vakbonden trekken aan de bel

De fabriek van Scania Meppel (Rechten: archief RTV Drenthe)
De fabriek van Scania Meppel (Rechten: archief RTV Drenthe)
MEPPEL - Medewerkers van vrachtwagenproducent Scania in Meppel zijn ontevreden over de beloning van de ploegendiensten. Bovendien zou het bedrijf eerder gemaakte afspraken niet nakomen.
Om hier verandering in te brengen bieden FNV Metaal en CNV Vakmensen maandag een petitie aan aan de directie van het bedrijf. Dit doen zij namens ruim 250 medewerkers.

Drieploegendienst

Volgens de vakbonden is de onvrede ontstaan rondom de invoering van de drieploegendienst. "Wegens enorme groei van het werkaanbod wil Scania Meppel overstappen van een tweeploegendienst naar een drieploegendienst. Werknemers zijn loyaal aan het bedrijf en helpen Scania sinds mei dit jaar uit de brand, door al in het zware drieploegensysteem mee te draaien, zonder dat er hier een definitieve regeling voor is", zo meldt vakbond FNV.
Volgens de vakbonden is een hogere toeslag rechtvaardig, omdat een drieploegendienst grote impact heeft op het gezinsleven, het sociale leven en de fysieke gesteldheid. De onderhandelingen over een nieuwe regeling zijn vastgelopen.

'Afspraak is afspraak'

Daarnaast stellen de bonden dat Scania in Meppel een afspraak uit 2010 niet nakomt. In dat jaar ging het slechter met het bedrijf. De beloning van de tweeploegenregeling werd ingesteld op het minimum van het cao. Volgens de vakbonden is toen afgesproken dat als het weer beter zou gaan met Scania dat de beloning verhoogd zou worden. "Scania moet nu over de brug komen. Afspraak is afspraak", aldus CNV vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.