Bijtende hond is lastig aan te pakken

WEITEVEEN- Een schapendoes en zijn bazin uit Weiteveen hebben zich afgelopen week ternauwernood weten te redden na een aanval door een husky-hond. De husky bezorgde Manja Keimpena een flinke jaap in haar bovenbeen en haar hond Timmy twee diepe wonden aan beide kanten van zijn nek.

De husky liep los rond, zegt Manja. Ze zag hoe de hond door een andere man geschopt werd, omdat de husky zijn hondje wou bespringen. De husky droop af en rende toen op zijn volgende slachtoffers af.

Husky liet niet los

Manja Keimpena: "Ik viel achterover en Timmy ging op mij liggen om mij te beschermen. Toen ik zag dat die husky hem in de bek had en begon te schudden, kroop ik overeind en probeerde ik weg te komen. Maar die husky liet niet los."

Uiteindelijk wist Manja zich van de husky te bevrijden toen haar directe buren thuiskwamen en haar hielpen. Het duurde al met al ongeveer twintig minuten.

Facebook

Het bijtincident meldde Manja op Facebook. Daardoor kwam ze te weten van wie de husky was. Ze kreeg van de eigenaresse later excuses, maar ook de eis om haar facebookbericht te verwijderen.

Discussie in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer wordt binnenkort gediscussieerd over meer regelgeving, want bijtincidenten met honden nemen in aantal toe. Uit een registratie in Den Haag blijkt dat die in twee jaar tijd is verdubbeld, zegt de vereniging Hondenbescherming.

Cursus moet verplicht

Tot nu toe is de enige regel voor hondenbezitters dat zij vechthonden moeten aanlijnen. Maar voorzitter Ineke van Herwijnen van Hondenbescherming zei eerder deze week op radio 1 dat er meer regels nodig zijn. Zij pleit voor een verplichte cursus met certificaat voor eigenaren van bepaalde hondenrassen. In de Duitse deelstaat Nordrein Westfalen geldt die regel al.

Vechthonden

Manja Keimpena en haar man hebben behalve de schapendoes ook een staffordshire terriër. Dat is een vechthond, die zij goed hebben afgericht. Maar beide honden gaan alleen aangelijnd naar buiten. "Die schapendoes van ons is eigenlijk de felste van de twee", zegt Manja.

Hond uitlaten

Een verplichte cursus vindt Manja: "... terecht, ja, want ik vind als je hond niet luistert of als je je hond niet de baas bent, hoor je niet met zo'n hond te lopen. Ik laat onze staffordshire ook niet uit, want die is mij te sterk, dat doet mijn man of zoon."
Aangifte bij de politie heeft Manja Keimpena nog niet gedaan. Dat laat ze afhangen van het herstel en de mogelijke kosten van huisarts of dierenarts.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.