Oud-militair levert medailles in: We worden door deze regering afgedankt

Boze oud-militairen leveren hun medailles in (Rechten: Berton van Balveren)
Boze oud-militairen leveren hun medailles in (Rechten: Berton van Balveren)
ASSEN - Boze gepensioneerde militairen leveren vandaag hun onderscheiding voor trouwe dienst in bij de Tweede Kamer in Den Haag.
Duizenden oud-strijders krijgen tussen hun 65e en 67e te maken met een pensioengat, omdat hun militaire uitkering stopt, terwijl de AOW nog niet begonnen is. Het gat is ontstaan door de verhoging van de AOW-leeftijd. Het scheelt de militairen honderden euro's per maand.

900 euro minder

Dat geldt ook voor oud-militair Jeff Rutten, die onder andere gelegerd was in Havelte en Assen. Hij reist vandaag boos naar Den Haag om zijn medailles in te leveren. Defensie weigert in zijn ogen om het probleem op te lossen. "In mijn geval komt het er op neer dat ik gedurende twee jaar ruim 900 euro netto minder krijg uitgekeerd. We worden door deze regering afgedankt en we voelen ons niet gewaardeerd. Ze laten nu ruim 11.000 man in de kou staan en daarom hebben deze medailles voor mij geen enkele waarde meer."

Nog geen concrete oplossing

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie belooft om een oplossing te zoeken die recht doet aan de balans tussen ambtenaren die nog bij Defensie werken en de groep die de dienst heeft verlaten. Rutten heeft daar niet veel vertrouwen in. "Het wordt, zoals het er nu voorstaat, niet geregeld, want beide regeringspartijen zijn tegen de gunstige regeling voor oud-militairen. Wij willen dat de uitkering die we nu hebben gewoon twee jaar langer doorloopt en dat daarna overgaat op zowel je pensioen als AOW."

Motie

De militairen en hun vakbonden hopen dat een motie van Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Raymond Knops (CDA) wordt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. In de motie wordt het kabinet opgeroepen het AOW-gat voor alle betrokkenen volledig te compenseren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.