Middelbare scholen nemen maatregelen tegen krimp

EMMEN/COEVORDEN - "Ik denk dat klassen op termijn gaan verdwijnen", zegt Ben Karstenberg, directeur van De Nieuwe Veste in Coevorden. Hij, en andere directeuren van scholen in Zuidoost-Drenthe willen het huidige schoolmodel drastisch veranderen.
Middelbare scholen in Drenthe hebben de komende jaren te maken met dalende leerlingenaantallen. De afgelopen jaren was dit al zichtbaar bij de basisscholen, en die leerlingen stromen nu door naar het voortgezet onderwijs.
Het aantal leerlingen op de middelbare school in Drenthe zal volgens krimpcoach Jacob Bruintjes met tien tot vijftien procent dalen. En de scholen in Zuidoost-Drenthe verwachten zelfs een daling van kwart.

Les op een andere manier

Middelbare scholen moeten daarom aan de slag. De Nieuwe Veste in Coevorden gaat het onderwijssysteem anders inrichten. "Kinderen gaan meer op hun eigen niveau les krijgen en klassen zoals we die nu kennen zullen veel meer door elkaar heen lopen."
De school is al bezig met het maken van werkpleinen waar tegelijk meerdere klassen worden gegeven. Dat scheelt ook meteen de inzet van leraren.

Samenwerking

De drie middelbare scholen in Emmen pakken het anders aan. Zij gaan samenwerken. In Coevorden gaat dat niet. "Wij zijn een eenpitter en de andere scholen zitten op zo'n twintig kilometer. Dat is te ver weg", aldus Karstenberg.
Het Esdal College, Carmel College en het Hondsrug College in Emmen tekenen binnenkort een convenant waarin zij afspraken maken over samenwerking. "Dan moet je denken aan het spreiden van opleidingen. Dat we niet allemaal een opleiding aanbieden waar maar een paar kinderen in de klas zitten. Maar dat elke school z'n eigen specialiteit krijgt", zegt directeur Matthias Kooistra.
De scholen kijken nu naar de kader- en beroepsopleidingen. De nieuwe plannen moeten er in augustus 2018 bij de start van het schooljaar staan. Daarna kijken de scholen naar andere opleidingen zoals het Gymnasium.

Minder leraren

Omdat er minder leerlingen zijn en dus minder klassen heeft de school minder leraren nodig. De komende jaren wordt dan ook gekeken naar het personeelsbestand. Natuurlijk verloop wordt niet opnieuw ingevuld en nieuwe leraren krijgen tijdelijke contracten.

Maatregelen hard nodig

Die maatregelen zijn volgens krimpcoach Jacob Bruintjes hard nodig. "Als meerdere scholen opleidingen afstoten omdat er te weinig leerlingen zijn dan kunnen die leerlingen straks nergens meer terecht. Techniek is bijvoorbeeld een dure opleiding. Maar in deze regio zijn technisch opgeleide mensen heel belangrijk. Dus dat moet je in de benen houden."
Middelbare scholen zijn volgens hem nog niet te laat met handelen. "De scholen hebben natuurlijk contacten met de basisscholen dus ze weten dat dit er aan zat te komen. Maar je gaat pas handelen als het echt een feit wordt. Men moet nu echt gaan doorpakken en dingen gaan regelen. Dan is het nog niet te laat, maar het moet wel gaan gebeuren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.