Werkstraffen geëist voor hoog oplopende burenruzie in Emmen

De rechter doet op 20 december uitspraak (Rechten: archief RTV Drenthe)
De rechter doet op 20 december uitspraak (Rechten: archief RTV Drenthe)
EMMEN - Een langlopende burenruzie over een verkeerd geplaatste schutting in de Emmer wijk Parc Sandur is geëindigd in een rechtszaak.
Voor twee pogingen tot zware mishandeling, vernielingen en een bedreiging eiste het Openbaar Ministerie 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen een 44-jarige Emmenaar.


Maat vol

Zo’n acht jaar hebben de gezinnen, die samen in een twee-onder-een-kaphuis wonen, ruzie. De problemen begonnen met onenigheid over de erfgrens. Volgens de 44-jarige man vernielen zijn buren zijn tuin. Voor hem was in augustus 2014 de maat vol, toen hij ontdekte dat zijn buren zijn braamstruik tot de grond hadden teruggesnoeid.
De woedende man belde aan bij zijn buren en duwde daarna de buurvrouw en haar pleegzoon (21) hardhandig weg. Dat hij ook de kelen van de twee heeft dichtgeknepen, vond de officier van justitie niet te bewijzen.
Nadat de aangevallen buren hem de deur uit hadden gewerkt, pleegde de man vernielingen op hun erf. Ook bedreigde hij zijn buurvrouw met de dood.

Tweede confrontatie

Kort daarop kwam het in de tuin opnieuw tot een confrontatie tussen de 44-jarige man en zijn 21-jarige buurjongen. Daarbij zou de 21-jarige man, die tegenwoordig in Elburg woont, zijn buurman met een baksteen hebben proberen te slaan.
Dat laatste was ook een poging tot zware mishandeling, oordeelde de aanklager. Ook tegen hem eiste hij 180 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijk.
Zijn stiefmoeder, die op in augustus 2014 als eerste werd aangevallen door de boze 44-jarige buurman, zei in de rechtszaal dat ze een posttraumatische stressstoornis aan het geweld heeft overgehouden. "Onze levensvreugde is weg. We zitten constant in angst”, aldus de vrouw. Zij en haar man proberen al heel lang te verhuizen, maar volgens haar is het huis onverkoopbaar.
De ruzie tussen de gezinnen is nooit goed gemaakt. Er zouden nog weer nieuwe incidenten zijn geweest. De rechter doet op 20 december uitspraak.
De 21-jarige man wordt ook vervolgd voor discriminatie van zijn voormalige buren. Wanneer die rechtszaak dient, is nog niet bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.