Arends verdedigt zes banen in welles-nietesdiscussie zwembad Emmen

EMMEN - Het zwembaddossier in Emmen kan zo langzamerhand wel gebombardeerd worden tot hoofdpijndossier voor de gemeente. Vanavond discussieerden raadsleden over de invulling van het in 2018 nieuw te bouwen zwembad aan de de Meerdijk in Emmen.
Locoburgemeester Bouke Arends hield stevig vast aan het plan van het college om een wedstrijdbad met zes banen aan te leggen. In het complex is ruimte voor een wedstrijdbad, een peuterbad, een recreatiebad en een speciaal doelgroepbad.

Wedstrijdbad

Dat wedstrijdbad zorgt voor veel discussie, en dan gaat het om de grootte. Zwem- en waterpolovereniging de Kikker, die veel gebruik maakt van het bad, wil acht wedstrijdbanen om zo meer (inter)nationale wedstrijden naar Emmen te halen. Consequentie van deze maatregel is dan wel dat het doelgroepenbad, een bad in het complex voor onder andere zwemlessen, vier banen krijgt in plaats van zes.
Lees meer: Emmen discussieert verder over vervanging zwembad Aquarena
Zes banen voor het wedstrijdbad is meer dan voldoende verdedigt Arends, die graag een doelgroepbad van zes banen behoudt: "We zijn van mening en we ervaren dat er behoefte is aan een bad voor een specifieke doelgroep. Denk dan aan ouderen en mindervaliden." Ook bestrijdt hij dat er met acht banen grote kampioenschappen naar Emmen komen. "Die toernooien gaan naar Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Daar is de KNZB helder in geweest naar ons."
Verder gaf Arends aan dat de zes banen in het doelgroepbad hard nodig zijn, gezien het feit dat er nu achthonderd kinderen zwemles krijgen in dat bad en de badmeesters zich zorgen maken over wachtlijsten.

Ambitie

Verschillende raadsleden verwijten de locoburgemeester gebrek aan ambitie bij het zwembadplan. "We moeten onze ambitie uitspreken", betoogt D66-raadslid Karel Eggen. "We willen wedstrijden van nationale en internationale allure. Dat kan bij zes banen niet." Wakker Emmen sluit zich aan bij de hoge ambitie: "Naast Wildlands, het Atlas Theater en de Hondsrugtunnel kan het nieuwe bad zorgen voor nieuwe exposure", aldus raadslid Pascal Schrik.
Locoburgemeester Arends reageerde enigszins geïrriteerd op de uitlatingen van de raadsleden. Hij gaf aan dat hij het moet doen met de kaders die de gemeenteraad hem mee heeft gegeven. "U heeft de afgelopen maanden zelf niets ondernomen en bent niet met andere plannen gekomen", aldus Arends tegen hen.
Verschillende raadsleden vragen zich ook hardop af of er toch niet meer mogelijk is met de 14,3 miljoen die het zwembad mag kosten. "Durf de bouwers uit te dagen. Er moeten toch haast wel bouwers zijn die acht banen willen aanleggen voor dit bedrag?", pleit LEF!-raadslid Jenneke Ensink. De locoburgemeester gaf aan z'n uiterste best te willen doen hiervoor tijdens de aanbestedingsprocedure.

Feest

Verschillende raadsleden waren na de uren durende discussie ietwat teleurgesteld. "We gaan een nieuw zwembad bouwen en dat moet een feest zijn, maar dat gevoel heb ik nu nog niet", aldus PvdA-raadslid Guido Rink. Locoburgemeester Arends gaf na de vergadering aan altijd in te zijn voor een feestje, "maar ik ben niet de enige die de feeststemming bepaalt."
Het laatste woord over de definitieve invulling van het nieuwe zwembad is aan de gemeenteraad. Die beslissing valt op donderdag 22 december.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.