'Helft van de Drentse melkveehouders moet vee verkopen'

Dirk Bruins bij zijn koeien (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
Dirk Bruins bij zijn koeien (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
ASSEN - Ongeveer de helft van de Drentse melkveehouders moet waarschijnlijk een deel van hun koeien inleveren. Dat denkt Dirk Bruins van LTO.
De Tweede Kamer stemde gisteren in met het nieuwe fosfaatrechtenstelsel. Bruins is blij met het akkoord. "Dat klinkt wat raar uit de mond van een boer", zegt Bruins.
Mocht Europa ook akkoord gaan, dan hebben de boeren na de afschaffing van het melkquotum in 1 april 2015 toch duidelijkheid.
Lees meer: Vernieuwd mestbeleid is een flinke stap dichterbij
Geen duidelijkheid
Na de afschaffing van het melkquotum konden boeren zoveel melk produceren als ze wilden. Meer koeien, meer melk, maar ook meer mest. Zoveel dat ze over de Europese norm heen kwamen. Het fosfaatrechtenstelsel moet de productie van mest terugdringen, maar daar moeten boeren wel koeien voor verkopen.

Minder koeien

In 2018 moet de nieuwe regelgeving ingaan. Melkveehouders moeten zelf vee verkopen om zo minder mest te produceren. "2017 wordt een spannend jaar of we als sector zelf kunnen zorgen dat we in dierenaantallen gaan minderen, zodat we op 1 januari 2018 weer een goede start kunnen maken", vertelt Bruins.
"We weten dat we behoorlijk in aantallen dieren terug moeten. Dat is altijd heel moeilijk natuurlijk, om te beslissen bij wie die koeien weg moeten", zegt Bruins.

Derogatie

Nederlandse boeren hebben een uitzonderingspositie binnen Europa. Zij mogen namelijk meer mest over het land uitrijden dan andere boeren in Europa, omdat ze een hogere opbrengst van het het land kunnen halen. Deze uitzonderingspositie heet derogatie. Toen duidelijk werd dat de boeren teveel mest produceerden, stond de derogatie op het spel. Met het fosfaatrechtenstelsel moet ook de derogatie ongeschonden blijven.

Grond gebonden

De nieuwe regel veroorzaakt niet bij iedereen problemen. Boeren die de mest van hun vee op hun eigen grond kwijt kunnen hoeven niet in te krimpen. "We hebben in Drenthe veel boeren die grondgebonden zijn. Zij kunnen hun mest volledig plaatsen op het eigen land." Die boeren hoeven niet af te voeren.
Volgens Bruins is het nog geen gesneden koek. Hij zegt dat Brussel erg kritisch is op het fosfaatrechtensysteem. Als Brussel akkoord gaat is het fosfaatrechtenstelsel een feit en hebben de boeren duidelijkheid.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.