Geld van Europese Investeringsbank voor glasvezelprojecten in buitengebieden

Geld voor glasvezel in buitengebieden (Rechten: RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
Geld voor glasvezel in buitengebieden (Rechten: RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel)
BRUSSEL - De Europese Investeringsbank (EIB) geeft groen licht voor leningen aan glasvezel projecten in buitengebieden van provincies. De provincie Drenthe leent het geld van Europa voor de aanleg van glasvezelnetwerken.
Dat bleek vanmiddag tijdens een lunch van de Drentse CDA statenfractie met Europarlementariër Wim van de Camp en de directeur van de Europese Investeringsbank. De Drentse Politiek was de afgelopen twee dagen te gast bij het Europees Parlement in Brussel.

Gewone banken lenen maar moeilijk

De directeur vertelde dat de EIB breedbandprojecten wil gaan ondersteunen. Gewone banken doen of durven dat niet of nauwelijks, alleen de Rabobank financiert glasvezelaanleg op grote schaal via het CIF.
CDA-statenlid Bart van Dekken: "Dit is niet alleen goed nieuws voor initiatieven die al hele concrete plannen hebben, maar ook voor buitengebieden die nog moeten beginnen."

Jumelet: blij maar voorzichtig

Gedeputeerde Henk Jumelet is blij, maar nog wel voorzichtig: "Financiering is op zich niet het probleem. Het lenen gaat onder voorwaarden. Die leenvoorwaarden van de EIB moeten toch echt gunstiger zijn dan de provincie of gemeente kan bieden bij het verstrekken van geld in verband met de risico's in de businesscase van glasvezelplannen."

Glasvezelinitiatieven die al ver zijn

De initiatiefnemers in De Wolden willen in samenwerking met de Rendo, gemeente en de provincie het glasvezelnetwerk aanleggen. Ook in andere buitengebieden zoals Midden-Drenthe en de buitendorpen van Hoogeveen lopen initiatieven met mogelijk andere partners.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.