Wat is het RS-virus eigenlijk?

Baby's kunnen behoorlijk ziek worden van het RS-virus (Rechten: pixabay.com)
Baby's kunnen behoorlijk ziek worden van het RS-virus (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Het RS-virus slaat op dit moment behoorlijk om zich heen in Drenthe. Ziekenhuizen in Assen en Emmen melden dat er momenteel veel kinderen met de ziekte worden opgenomen.
Kinderarts Joke Visser van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geven antwoord op vijf vragen over het virus.

Wat is het RS-virus?

RS staat voor respiratoir syncytieel. Het is een veel voorkomend verkoudheidsvirus en veroorzaakt vooral klachten bij jonge kinderen en ouderen. Het virus zit in de neus en keel van iemand die ziek is. Door hoesten, niezen en praten, komt het virus op de handen of op bijvoorbeeld speelgoed terecht.

Wat zijn de klachten?

Meestal zijn de klachten neusverkoudheid en hoesten. Soms zijn de klachten erger: benauwdheid, koorts of een longontsteking komen ook voor. Sommige kinderen kunnen een oorontsteking van het virus krijgen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is twee tot acht dagen. Een RS-virusinfectie is al besmettelijk voordat iemand zelf klachten heeft.

Wie kan een RS-virusinfectie krijgen?

Iedereen kan ziek worden door het RS-virus. Vooral baby's en ouderen kunnen er behoorlijk ziek van worden. Baby's hebben nog geen weerstand opgebouwd en zijn extra vatbaar voor besmettingen. Iemand is niet meer besmettelijk als hij helemaal beter is. Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk.

Wat kunt u doen om een RS-virusinfectie te voorkomen?

Het is moeilijk om te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wat kunt u wel doen?
- Maak speelgoed en andere dingen waar speeksel en snot van verkouden kinderen op kan zitten iedere dag schoon.
- Gebruik bij hoesten en niezen een papieren zakdoekje. Heeft u geen papieren zakdoek bij de hand? Houd dan uw hand voor de neus en mond. U kunt ook in de in de plooi van de elleboog hoesten en niezen.
- Gooi het zakdoekje na gebruik weg.
- Was regelmatig uw handen met zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui.
- Leer kinderen ook netjes te hoesten en te niezen.

Is een RS-virusinfectie te behandelen?

Meestal is een behandeling niet nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na een paar dagen tot een week. Overleg wel met de huisarts als:
- Iemand erg benauwd is.
- Iemand hoge koorts heeft (hoger dan 39 graden).
- Iemand langer dan 3 dagen koorts heeft.
- Een kind jonger dan 3 maanden koorts heeft.
- Kinderen tot 1 jaar niet goed drinken of eten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.