Politie Assen filmt uitgaansleven met bodycams

ASSEN - De politie in Assen krijgt tien bodycams van de gemeente om het uitgaansleven en evenementen nog veiliger te laten verlopen.
In totaal kosten de bodycams vierduizend euro. Assen verwacht dat de camera's al ingezet kunnen worden met oud en nieuw. Agenten die horecadiensten draaien worden met de camera's uitgerust. Ze zijn te herkennen aan een speciale badge die ze dragen.

Voorkomen geweld

Assen start dit project samen met een paar andere grote steden. Na anderhalf jaar wordt geëvalueerd wat de beelden hebben opgeleverd. De gemeente hoopt dat deze camera's helpen om geweld tegen te gaan onder het uitgaanspubliek, maar moet ook geweld tegen hulpverleners verminderen.

Veiligheid

"Mensen worden eerst gewaarschuwd dat ze worden opgenomen", zegt burgemeester Marco Out van Assen. "Pas dan wordt de camera aangezet. Dat is vaak al voldoende, omdat mensen zich dan bewust worden van het gedrag dat ze vertonen. Daardoor wordt het niet alleen veiliger op straat, maar ook veiliger voor de agent."

Niet bewaard

"De beelden worden in principe meteen gewist", aldus Out. "Als het gaat om beelden die bewaard moeten worden voor een strafrechtelijk onderzoek gaat dat via de officier van justitie. Die bepaalt dat. En ook als er een keer onenigheid bestaat over wat er precies is gebeurd kun je het vanuit het perspectief van de agent laten zien."
Lees meer: Bodycam moet uitgaan in Assen veiliger maken
Anderhalf jaar geleden werden ook al bodycams ingezet om het uitgaansleven in de stad veiliger te maken. Deze camera's worden gebruikt door portiers van JenS Security. Naast de veiligheid van gasten zijn deze camera's ook bedoeld om een eind te maken aan meningsverschillen tussen de beveiligers en gasten die het te bont maken en eruit worden gezet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.