Celstraf voor inbraken in sportkantines en dorpshuizen

Beide mannen kregen een celstraf (Rechten: archief RTV Drenthe)
Beide mannen kregen een celstraf (Rechten: archief RTV Drenthe)
PEIZE/EEN - Een 35-jarige Groninger heeft achttien maanden gevangenisstraf gekregen, waarvan zes voorwaardelijk, voor een serie inbraken bij sportverenigingen en dorpshuizen in Drenthe en Groningen.
Een 43-jarige kennis van hem uit Zwolle hielp daar deels aan mee. Die moet daarom tien maanden zitten, waarvan zes voorwaardelijk. Zijn 25-jarige stiefzoon uit Leeuwarden was ook als verdachte aangemerkt, maar is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Inbraken

De mannen werden op 30 juni bij hun auto betrapt in Peize, nadat ze daar 's nachts hadden ingebroken bij een sporthal. De Groninger bekende alle inbraken: in Peize, bij het dorpshuis in het Drentse Een, bij een volkstuinencomplex in Veendam, in een garagebox van vv Hunsingo in het Groningse Winsum en bij de schaatsclub van Noordlaren. De Zwollenaar ontkende in de meeste gevallen en er was geen bewijs voor het tegendeel.

Besmeurd

Bij de inbraken werden vooral beschadigingen aangericht. In Veendam werden de ramen besmeurd met slagroom en mosterd. Meestal werden slechts kratten frisdrank en snoep meegenomen, maar in Veendam en Winsum werden ook elektrische grasmaaiers en heggenscharen buitgemaakt.

Behandeling

De rechtbank ging mee met de eisen van het Openbaar Ministerie. De Groninger moet nog twee maanden extra uitzitten van een eerdere voorwaardelijke straf en zich laten behandelen voor zijn drugsverslaving. De Zwollenaar kreeg behandeling van zijn agressieproblemen opgelegd.
Ook moet de Stadjer de tuinvereniging in Veendam bijna 1000 euro schadevergoeding betalen. De twee moeten samen ruim 200 euro betalen aan de sporthal in Peize.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.