Drenthe op de rails: hadden wij zoveel spoorlijnen?

MEPPEL - Wist je dat je vroeger bijna overal in Drenthe met de tram of trein naartoe kon? Hoe het spoor, de gebouwen en de mensen die er werkten eruit zagen is nu te zien en te lezen in het boek 'Drenthe op de rails'.
Het boek werd vandaag gepresenteerd op het opgeknapte historische station van Meppel.
Veel tramlijnen
"Wat mij het meest verbaasde tijdens het schrijven dat er zoveel tramlijnen waren, vooral in het zuiden van Drenthe. In Hoogeveen en Coevorden waren er zelfs twee trambedrijven met elk een eigen station. En dan was er ook nog een apart treinstation" zegt schrijver Beno Hofman.
In het boek staat niet alleen de complete spoorhistorie van Drenthe beschreven. Er staan ook veel foto's in van toen en nu. Sommige plekken zijn erg veranderd, maar hebben nog een 'spoorachtige' bestemming en zijn makkelijk te herkennen. In andere gevallen is het spoor compleet verdwenen en staan stations vervreemd in het landschap. Ook is er heel veel gesloopt.

Op jacht naar herinneringen

"Ik ben door heel wat bosjes gekropen om oude stukken spoorbaan of objecten terug te vinden. Maar als je eerst goed op kaarten kijkt, kun je in het landschap oude lijnen wel terugvinden", zegt fotograaf en vormgever Elzo Hofman.
Een kleine greep uit Drenthe op de rails
In het boek staat bijvoorbeeld een stuk over de verdwenen tramkruising in Oosterhesselen. Ook zijn er foto's van kleine treinstations zoals die van Ruinerwold en Gasselternijveen, maar ook van de grote verdwenen statige stations in Hoogeveen en Assen. Daarnaast is er veel aandacht voor het goederenvervoer, dat voor de komst van de vrachtauto vooral door trein en tram werd gedaan. Op alle stations werden wel goederenwagens afgeleverd.
In 'Drenthe op de rails' staat ook het toekomstige gebruik van het Drentse spoor beschreven, zoals vier treinen per uur naar Emmen, zes naar Assen en de grote aanpassingen voor goederenvervoerder Bentheimer Eisenbahn in Coevorden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.