Hoe blijft Drenthe dé bluesprovincie van Nederland?

BORGER - Echte bluesliefhebbers konden vanmiddag hun hart ophalen. Vijf lezingen over en rondom blues werden gehouden bij het cultuurpodium VanSlag in Borger.
Het Drents Bluesjaar loopt op zijn eind, maar de activiteiten rond blues moeten gewoon worden doorgezet, vindt Albert Haar. Haar is mede organisator van het symposium en bestuurslid van het Cuby + Blizzards museum. "Ik hoop dat we met dit symposium mensen bij elkaar kunnen brengen om te kijken naar de mogelijkheden," zegt de organisator.

Blues academy

"We hebben bijvoorbeeld een popacademie in Breda en een opleiding in Leeuwarden," vertelt Haar. "Maar op het gebied van de blues is er niets. Dus je zou kunnen denken: misschien moeten we in Drenthe een blues academy opzetten."
Presentator Jan Douwe Kroeske oppert een soortgelijk idee. "Misschien moet Drenthe wel de residentie worden voor bluesmuzikanten. Anders dan Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Maar ja, uiteindelijk bepaal ik zoiets niet, maar de provincie."
"Was er een Drents bluesjaar?", vraagt schrijver en radiopresentator Roel Bentz van den Berg verbaasd. "Ga nog maar een jaartje door dan. Tot het ook ergens anders doordringt!"

Bluesprovincie Drenthe

Dat Drenthe dé provincie is voor blues, zijn de bezoekers het wel over eens. Bentz van den Berg: "In Amerika hebben ze Texas, Louisiana en Mississippi. In Nederland hebben we Drenthe en dat is de bakermat van de blues. Mede door Cuby natuurlijk." Jan Douwe Kroeske vult aan: "Ik weet niet wat het is met dit land, maar het zit hier in de lucht. Het zit in het water."
Of inderdaad nieuwe initiatieven voortkomen uit het symposium om de blues definitief met de provincie te verbinden, moet de komende weken blijken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.