Gaswinning rond Assen tijdelijk opgeschort

ASSEN - De geplande versnelde gaswinning bij Marsdijk en Loon is tijdelijk opgeschort. Dat laat burgemeester Marco Out weten tijdens het debat over de gaswinning in de gemeenteraad.
De NAM wil extra gas winnen uit de put Vries-10 waar eerder ook gas werd gewonnen. Vanuit deze put in Assen-Noord wordt voornamelijk gas gewonnen onder Loon en de Asser wijk Marsdijk.

Onrust

Volgens minister Henk Kamp mag de NAM wel gas winnen uit de put Vries-10 omdat er nog productieruimte beschikbaar is onder het geldende winningsplan. "De NAM ziet echter ook dat er nu toch wat onrust is ontstaan onder de inwoners", zegt burgemeester Marco Out.
Hoe lang de gaswinning wordt uitgesteld, weet de burgemeester niet. Hij is in gesprek met de Nederlandse Aardolie Maatschappij en hoopt dat het bedrijf wacht tot de gemeenteraad een advies heeft geschreven aan minister Kamp.
Lees meer: Meerderheid raad Assen geeft signaal: Geen gaswinning
Naast de vraag om nu extra gas te winnen, heeft de NAM ook een plan ingediend om ook de daaropvolgende jaren gas te blijven winnen uit de put.

Toch gasboring

De meerderheid van de raad is niet te spreken over dit nieuwe winningsplan. Maar, zegt onder andere Harriët van Es (PvdA): "We hebben niet de indruk dat minister Kamp naar ons advies zal luisteren, dus we moeten er rekening mee houden dat uiteindelijk toch geboord gaat worden."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.