Anders Emmen gaf stad negen jaar bijzondere voorstellingen

EMMEN - Met een gevoel van trots en weemoed kijkt Geert Hoving vanavond naar het optreden van Sabrina Starke in de Grote Kerk. Trots is hij op alles wat hij de afgelopen negen jaar heeft bereikt. Weemoed voelt hij omdat hij weet dat het de laatste keer is.
Anders Emmen, een culturele stichting die bijzondere voorstellingen naar Emmen wilde halen, houdt er na vanavond mee op. Tenminste, voorlopig.

'Cultuur is zuurstof'

"Cultuur is de zuurstof van een dorp en van een samenleving", vertelt voorzitter Hoving. Negen jaar geleden begint hij met vier anderen een stichting om Emmen te voorzien van de, volgens hen, hoognodige culturele zuurstof.
"We wilden iets anders. Iets toevoegen aan het culturele aanbod in Emmen", zegt Hoving. De grote vraag was hoe het gezelliger kon in Emmen. "De aantrekkelijkheid van een woonplaats is bepalend voor of mensen er gaan wonen of werken."

Intiem

De stichting wilde bijzondere voorstellingen naar Emmen halen: "Het moest gevarieerd zijn en voldoend aan een bepaald kwaliteitsniveau", legt Hoving uit. En dat allemaal in een bijzondere locatie: de Grote Kerk in Emmen.
Van Herman van Veen, die technisch gezien bijna het onmogelijke vroeg van de kleine organisatie, tot Huub van der Lubbe, die voor het eerst solo optrad in de kerk.
"De kerk heeft een intieme setting. Het geeft ook een bepaalde rust", vertelt zangeres Sabrina Starke over de Grote Kerk. "Die rust is belangrijk voor de show die wij gaan brengen. Die combinatie is voor ons erg mooi." Ze vindt het jammer dat er binnenkort geen muziek meer klinkt op deze locatie.

Einde

Anders Emmen stopt ermee omdat er te weinig belangstelling voor de voorstellingen is de laatste tijd. "We hebben ons er suf over gepiekerd. Hebben we een verkeerd programma? Een verkeerde toegangsprijs? We weten het antwoord niet."
Toch hoopt Hoving dat Anders Emmen in de toekomst alsnog levensvatbaar wordt. "Het gouden idee hebben we nog niet gehoord de afgelopen week. Aan onze enthousiasme ligt het in ieder geval niet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.