Assen voor investeren in vliegveld Eelde

De gemeenteraad van Assen wil investeren in vliegveld Eelde (Rechten: RTV Drenthe)
De gemeenteraad van Assen wil investeren in vliegveld Eelde (Rechten: RTV Drenthe)
ASSEN - Een meerderheid van de gemeenteraad van Assen is positief over de mogelijkheid om te investeren in vliegveld Eelde.
Dat blijkt uit een opiniërend debat over de toekomst van het vliegveld. Met mitsen en maren zijn PvdA, CDA, Plop en OpAssen voor de optie om geld te investeren in Groningen Airport Eelde, zodat het vliegveld een toegangspoort wordt van het noorden. D66 zegt wel eerst een toezegging te willen dat ook de provincie Friesland investeert in de luchthaven. ChristenUnie wil het vliegveld laten zoals het nu is.

Drie toekomstscenario's

Begin oktober presenteerden de aandeelhouders van het noodlijdende vliegveld, de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Tynaarlo, Assen en Groningen, een onderzoeksrapport over de Drentse luchthaven. In het onderzoeksrapport worden drie toekomstscenario's gepresenteerd:
1. Een klein vliegveld voor recreatief gebruik.
2. Een luchthaven die alleen wordt gebruikt voor vakantievluchten.
3. Een vliegveld dat functioneert als toegangspoort voor het noorden.

Aandelen

De gemeente gaf in het verleden aan om de aandelen in de toekomst te willen verkopen. GroenLinks en SP zien het liefst dat de gemeente de aandelen nu al verkoopt en geen geld steekt in het vliegveld.
Dit betekent dat de coalitie verdeeld is en de VVD als enige partij nog geen uitspraak doet over hoe zij de toekomst van Groningen Airport Eelde zien.

Investeren

Wethouder Albert Smit is duidelijk: "Als je niets wilt investeren, moet je ook geen aandelen hebben. Zelfs als we de aandelen toch nog willen verkopen, bestaat de kans dat we alsnog eerst moeten investeren in het vliegveld. Dat betekent dat we er een bedrag bij moeten leggen als we de aandelen verkopen."
De raad beslist op 22 december welk toekomstscenario de voorkeur heeft.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.