Verplichte belasting voor centrumondernemers Beilen wordt een euro per dag

BEILEN - Stichting Ondernemersfonds Beilen gaat er alles aan doen om de Bedrijven Investeringszone (BIZ), in de volksmond ook wel bruistaks genoemd, in 2017 terug te laten keren.
De gemeente heeft de opdracht aan de stichting gegeven om genoeg draagvlak te creëren onder ondernemers om de bruistaks weer voor vijf jaar in te voeren.

Afgeschaft

De bruistaks werd eind 2015 afgeschaft, omdat er te weinig draagvlak onder ondernemers was om het door te laten gaan. Ondernemers betaalden jaarlijks tussen de 350 en 850 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Zo werd er in totaal 50.000 euro binnengehaald om de sinterklaasintocht te organiseren en voor onder meer plantenbakken en (kerst)verlichting in het centrum.
Lees meer: Ondernemers redden Beilen van 'top tien saaiste dorpen van Nederland'
Een euro per dag
Om voor de komende vijf jaar genoeg draagvlak te krijgen heeft de stichting een andere opzet gekozen. Zo worden de straten aan de rand van het centrum niet meer meegenomen en wordt het bedrag voor iedere ondernemer gelijk. De ondernemers betalen bij het doorgaan van de bruistaks nu 365 euro per jaar.
Daarmee komt jaarlijks 30.000 euro in het laatje, dat is 20.000 euro minder dan voorheen. "Maar de bloembakken en kerstverlichting komen bijvoorbeeld niet meer in het randgebied, dus uiteindelijk scheelt dat in de kosten", zegt Marc Bosscha, voorzitter van het ondernemersfonds.

'Belangrijk voor leefbaarheid'

De gemeenteraad beslist aanstaande donderdag of de stichting aan de slag kan met het werven van ondernemers voor het fonds. "Daar gaan we hard ons best voor doen, want de bruistaks moet gewoon terugkomen", besluit Bosscha. "Dat is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid van het centrum."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.