Maatregelen tegen de vogelgriep worden versoepeld

Voor bijvoorbeeld pluimvee blijft de ophok- en afschermplicht gelden (Rechten: pixabay.com)
Voor bijvoorbeeld pluimvee blijft de ophok- en afschermplicht gelden (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - De landelijke ophok- en afschermplicht die geldt om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, wordt iets versoepeld.
Omdat het risico vooral afkomstig is van pluimvee, watervogels en loopvogels geldt de ophok- en afschermplicht alleen nog voor houders van deze vogels, laat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken weten.


Versoepeling

Voor bijvoorbeeld roofvogelshows en mensen die postduiven laten vliegen zijn de beperkingen opgeheven. De bezoekersregeling, die inhoudt dat stallen bij pluimveebedrijven niet mogen worden bezocht door buitenstaanders, wordt op dezelfde manier versoepeld.
Rondom Biddinghuizen, waar de afgelopen tijd bij verschillende bedrijven vanwege besmettingen gevogelte werd geruimd, blijven alle restricties nog wel van kracht.

Dode vogels
In Friesland werden de afgelopen dagen op verschillende plaatsen honderden dode vogels gevonden. In Marrum blijken die te zijn besmet met H5N8, de voor dieren zeer besmettelijke variant van vogelgriep.

Noordshow

De organisatie van de Noordshow in de TT Hall in Assen liet gisteren nog weten dat het evenement ondanks de vogelgriep gewoon doorgaat. De Noordshow is van 5 tot en met 7 januari.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.