Samira (9) uit Emmen maandag niet uitgezet naar Afghanistan

EMMEN - De 9-jarige Samira Moradi en haar familie worden maandag nog niet uitgezet naar Afghanistan.
Dat zegt PvdA'er Raymond Wanders uit Emmen, die zich bezighoudt met het lot van Samira.

De rechter nam het besluit gisteravond in een voorlopige voorziening.
"Vanmorgen heeft de advocaat mij bevestigd dat het detentiecentrum heeft gezegd dat de uitzetting niet doorgaat", vertelt Wanders in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Detentiecentrum

Samira komt uit een Afghaans gezin. Samen met haar broertje (7), zusje (5) en haar ouders is ze woensdag uit het azc in Emmen opgehaald en naar een detentiecentrum in Zeist gebracht. "Geen van de kinderen heeft ooit in Afghanistan gewoond. Ze kennen het land niet", zegt Wanders. "Ze moeten weer terug naar Emmen. Daar horen ze thuis. Ze wonen er al zeven jaar."
Lees meer: 'Geen middel onbenut' om uitzetting Samira (9) te voorkomen
Nieuwe regeling
Voor Samira is een verzoek ingediend om te vallen onder een nieuwe beleidsmaatregel voor verwesterde meisjes. Maar voor die regel komt Samira niet in aanmerking, omdat deze pas voor meisjes vanaf 10 jaar geldt. Samira wordt in januari 10.
Volgens Wanders bleek onlangs uit onderzoek nog dat de mensenrechten in landen als Afghanistan verslechteren. Hij kan dan ook niet geloven dat Samira en haar familie worden uitgezet.
Hoewel de familie komende maandag dus niet wordt uitgezet, blijft het nog steeds onzeker of en hoe lang ze in Nederland kunnen blijven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.