Nieuwe stichting wordt medeverantwoordelijk voor organisatie TT Festival

Archieffoto van het TT Festival dit jaar (Rechten: Margriet Benak/RTV Drenthe)
Archieffoto van het TT Festival dit jaar (Rechten: Margriet Benak/RTV Drenthe)
ASSEN - Er wordt een stichting opgericht die zich gaat bezighouden met de organisatie van het TT Festival in Assen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.
De bedoeling is dat de stichting volgend jaar wordt opgericht.


Taakverdeling

De stichting gaat zich onder meer bezighouden met het inrichten van het festivalterrein en moet een marketingplan en een communicatieplan opstellen. De gemeente blijft ook bij de organisatie betrokken en zorgt er bijvoorbeeld voor dat er hekken en afzettingen worden geplaatst. Bovendien verleent de gemeente subsidie voor het festival en is de gemeente verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheidsmaatregelen.


Festival los van de gemeente

De gemeenteraad van Assen liet in 2013 weten dat de organisatie van het TT Festival wat meer los moet komen te staan van de gemeente. Een festival organiseren zou niet tot de kerntaken van een gemeente behoren.
In 2014 werd daarom de stichting TT Speedweek opgericht. Maar dat werd geen succes. Vorig jaar en dit jaar was de gemeente weer verantwoordelijk voor de organisatie van het festival, in samenwerking met een aantal ondernemers.
Nu is er een onderverdeling gemaakt, waardoor duidelijk is voor welke zaken de gemeente verantwoordelijk is en voor welke zaken de nieuw op te richten stichting.
Lees meer: 'Verder met TT Speed Week, maar stichtingsbestuur moet weg'Andere route
"Het is een geheel andere route dan die in 2014 is bewandeld. Destijds was het oprichten van een stichting de start van de samenwerking die uiteindelijk geen succes is gebleken. Nu wordt het proces gestart met het formuleren van afspraken en het uitspreken en vastleggen van verwachtingen", zo schrijven B en W in de brief.
"Werving van bestuursleden zal plaatsvinden via een daartoe gespecialiseerde organisatie en met de beoogd bestuursleden zal vervolgens gewerkt worden aan een contract voordat de stichting wordt opgericht."

Evaluatie

In de brief wordt ook teruggeblikt op het TT Festival van afgelopen jaar. Het festival trok 175.000 bezoekers, dat zijn er 30.000 meer dan vorig jaar. Een stijgende lijn dus voor het festival, maar er was wel op meer bezoekers gerekend.
Een investering van ruim 600.000 euro door horecaondernemers is niet overal terugverdiend. Dat zou onder meer komen door slecht weer, op een van de festivaldagen was bijvoorbeeld zwaar onweer voorspeld.
De veiligheid op het festival was in orde. Doordat de TT nu op zondag wordt verreden, was er voor het eerst een extra festivaldag. Ondanks dat, waren er wel minder incidenten dan in het jaar ervoor. Wel zijn mensen aangehouden die vuurwerk hadden meegenomen. Ze konden dat doen, doordat niemand bij het betreden van het festival wordt gecontroleerd. Dit is een 'aandachtspunt', schrijven B en W in de brief.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.