Tryntsje Slagman: Ik denk nog elk jaar aan Suzanne Wisman

2e EXLOERMOND - Het is vandaag tien jaar geleden dat een van de meest geruchtmakende misdrijven in Drenthe werd gepleegd. Op de avond van 12 december 2006 kwam Suzanne Wisman 's avonds niet thuis.
Op weg van de manege in Stadskanaal naar haar huis in 2e Exloërmond, komt zij de verkeerde tegen. Henk van D. uit Nieuw-Buinen die na een ruzie thuis doelloos in de omgeving rondrijdt met zijn camper, verkracht en vermoordt haar op de Valtherdijk bij Valthermond, op een verlaten landweggetje.

Impact

De brute moord op het meisje heeft grote impact. Niet alleen in Drenthe, maar ook in de rest van Nederland. Tryntsje Slagman, destijds burgemeester van Borger-Odoorn, had haar handen vol aan de zaak. “Er was eerst veel onduidelijkheid over wat er precies was gebeurd. De eerste dagen leek het een noodlottig ongeval. Pas een paar weken later, toen de verdachte had bekend, werd duidelijk wat er precies is gebeurd. Dat was zeer schokkend”, aldus Slagman.

Explosief

Slagman maakte zich destijds erg druk over hoe het verhaal zou landen in 2e Exloërmond en Nieuw-Buinen, de woonplek van verdachte Henk van D.. “De situatie was explosief. Vooral in Nieuw-Buinen waar wel meer speelde. We hebben toen verschillende bewonersoverleggen belegd. Ik ben nu nog trots op hoe de bevolking om is gegaan met dit nieuws”, aldus Slagman.

Moeder van Suzanne

Elk jaar als het december wordt denkt Slagman terug aan de moord op Suzanne Wisman. Ze sprak destijds met klasgenoten en de moeder van Suzanne. “Ik wil daar niet te veel over kwijt, maar het heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het is goed dat ik dat heb gedaan”, zegt Slagman.
Het gerechtshof veroordeelt Van D. tot dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.