Verkeersregelaars terug op knooppunt Gieten

Verkeersregelaar op de rotonde bij Gieten (Rechten: archief Van Oost Media)
Verkeersregelaar op de rotonde bij Gieten (Rechten: archief Van Oost Media)
GIETEN - Verkeersregelaars gaan in de ochtendspits het verkeer in goede banen leiden op het knooppunt bij Gieten.
De verkeersregelaars beginnen op maandag 9 januari op het kruispunt van de N33 met de N34. De mannen en vrouwen in fel gekleurde pakken stonden in oktober al een week op proef op het verkeersplein. Uit een evaluatie van de provincie Drenthe blijkt dat verkeersregelaars de doorstroming verbeteren. De file in de avondspits blijkt niet op te lossen met verkeersregelaars.

Verkeerslichten

Het plaatsen van verkeerslichten op de rotonde is volgens de provincie niet mogelijk. De installatie kan niet gevoelig genoeg worden afgesteld om de natuurlijke gaten tussen het verkeer op de rotonde op te vullen; een verkeersregelaar kan dat wel. Bovendien kan een rood licht de filevorming verergeren, omdat automobilisten te vroeg afremmen.

Meer asfalt

De verkeersregelaars zijn niet de enige maatregel die de provincie neemt. De toeritten naar de rotonde vanaf de N34, de weg van Emmen naar Groningen, worden breder en daardoor minder scherp. Met name vrachtverkeer kan zo vloeiender de rotonde oprijden. Het asfalt wordt de komende nachten aangelegd. De oplossing is bedacht door weggebruikers en overgenomen door de provincie.
Op verzoek van weggebruikers heeft de provincie in november al een blokkade geplaatst op de rotonde bij de afrit Gieten. Zo is geprobeerd om de irritatie weg te nemen over het oneigenlijk gebruik van deze rotonde.

Plannen

De maatregelen worden in maart geëvalueerd. Ondertussen begint de provincie ook met het maken van plannen voor maatregelen op de lange termijn. De provincie wil gebruikers en de omgeving betrekken bij de plannen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.