Nieuwe aanpak moet geluidsoverlast Emmer carnavalsoptochten voorkomen

Een praalwagen in Barger-Compascuum (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een praalwagen in Barger-Compascuum (Rechten: archief RTV Drenthe)
BARGER-COMPASCUUM - De problemen met geluidsoverlast tijdens de carnavalsoptochten in de regio Emmen zijn dit jaar verleden tijd.
Dat verwacht oud-voorzitter en woordvoerder Aad Sijtsma van carnavalsvereniging ’t Stiekelzwien uit Barger-Compascuum.

Testen

De gemeente Emmen zet dit jaar namelijk bij alle optochten voor het eerst speciale ’meetverkeerslichten’ aan het begin van de optocht. Iedere praalwagen moet tijdens het passeren van dit meetpunt zijn geluidsinstallatie testen. Komt de muziek boven de negentig decibel uit dan volgt er een rood licht en wordt de wagen uit de optocht genomen.

Voorbijrazende trein

Negentig decibel is te vergelijken met een voorbijrazende trein op vijfentwintig meter afstand. Bij groen licht wordt de apparatuur verzegeld. De praalwagen mag doorrijden en het feest kan beginnen. Deze automatische controle gaat volgens Sijtsma beter werken dan de traditionele handmatig gebruikte meetapparatuur van de carnavalsvereniging. Deze methode leidde volgens hem te vaak tot discussies

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.