Drentse slachtoffers cybercrime krijgen mail van politie

Ria Harder uit Drenthe werd slachtoffer van de man (Rechten: archief RTV Drenthe)
Ria Harder uit Drenthe werd slachtoffer van de man (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - Meer dan 20.000 e-mailaccounts krijgen binnenkort mail van de politie in Noord-Nederland. De inloggegevens van die gebruikers zijn gevonden bij een 35-jarige verdachte van cybercrime.
Die man heeft de accounts gebruikt voor online aankopen, aanmeldingen op goksites en oplichting van anderen. Zeker vijftien Drentse bedrijven en particulieren zijn het slachtoffer geworden van de man, die via de computer mensen oplichtte.
De politie weet niet of alle 20.000 e-mailaccounts zijn misbruikt. Maar toch kunnen de betrokkenen het beste voor de zekerheid hun wachtwoorden aanpassen. "Het was een geautomatiseerd systeem, waardoor de man heel snel aan veel wachtwoorden in combinatie met e-mailadressen kwam", legt een woordvoerder van de politie uit.
Lees meer: Vijftien Drenten slachtoffer van Friese internetcrimineel
Anonieme creditcards
De 35-jarige man uit Leeuwarden is in juli aangehouden in Zwolle. Hij bouwde webshops voor bedrijven. Aan die sites voegde hij een speciaal programma toe, waarmee hij gebruikersnamen en wachtwoorden kon onderscheppen.
Hij gebruikte die informatie niet alleen om aankopen te doen, maar ook om mails van anderen mee te lezen. Zo kon hij zich voordoen als een broer of zus en om geld vragen. Dat geld liet hij overmaken op anonieme creditcards.

Webwinkel

De zaak kwam aan het rollen na de aangifte van een webwinkel in 2014. Iemand had spullen op naam van een ander besteld. Uit onderzoek bleek dat er meer van zulke aangiftes waren gedaan.
De politie begint morgen met het verzenden van de e-mails. "We willen eerst de mensen waarschuwen dat zij mogelijk een mail van de politie krijgen", aldus de woordvoerder. In de e-mail staan geen links. "Mensen hoeven dus niet door te klikken, zoals bij spam vaak het geval is."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.