Unesco verrast door persoonlijk indienen aanvraag werelderfgoedstatus

PARIJS - Hij is vanmiddag ingediend: de aanvraag van de Nederandse en Belgische delegaties om de armenkoloniën op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen.
Zo'n veertig betrokkenen, onder wie gedeputeerde Cees Bijl, zijn daarvoor afgereisd naar het hoofdkantoor van Unesco in Parijs.
Het is beslist niet gebruikelijk om de aanvraag voor de werelderfgoedlijst persoonlijk in te dienen. Voordat de hele groep binnen was, werd ze uitgebreid gecontroleerd door de beveiliging.
Burgemeester Klaas Smid van Noordenveld op het moment van de overhandiging: "Eindelijk ze we zover, we hebben een strakke rolverdeling. De gedeputeerden voeren het woord."
Wendy Schutte van de provincie Drenthe over het dossier dat is aangeboden aan de Unesco: "Hierin staat de geschiedenis van de zeven koloniën van weldadigheid over tweehonderd jaar. Dit is de bewijslast waarmee Nederland en België aantonen dat dit uniek is."
Lees meer: Drenthe dient erfgoeddossier in bij Unesco
In een kelder van het pand werd de delegatie verwelkomd door een medewerker van Uneso. "Ze lachte wel, de vrouw van Unesco, maar ze wist niet goed hoe ze moest reageren", vertelt verslaggever Andries Ophof, die meereist met de delegatie.
Wethouder Jack Jongebloed van de gemeente Weststellingwerf reageert na afloop enthousiast: "Dit was een heel mooie presentatie, plechtig en gevoelig door het optreden van de mensen van het Pauperparadijs. Ik heb het idee dat het indruk heeft gemaakt."
Over ongeveer anderhalf jaar moet doet Unesco uitspraak over de status van het de armenkoloniën in Drenthe en België.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.