Assen zal opnieuw moeten wachten op extra treinen richting Groningen

ASSEN - De zes treinen per uur tussen Assen en Groningen komen er alsnog. Maar niet eerder dan over ruim zeven maanden. Topman Roger van Boxtel van de NS heeft dat gemeld aan de provincie Drenthe. "Niet dat we er blij mee zijn, maar we moeten het accepteren", zegt gedeputeerde Henk Brink.
Van Boxtel was in Assen om met de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen en Groningen te praten. Die hadden een afspraak met NS-regiodirecteur Ineke van Gent gemaakt over twee extra treinen in de spits tussen Assen en Groningen. Die zouden per 1 mei gaan rijden. Maar het hoofdkantoor van de NS veegde die afspraak van tafel. "Het heeft te maken met nieuwe dienstroosters en planningscapaciteit. Soms is het niet anders. Ik heb daar mijn excuses voor aangeboden", aldus Van Boxtel

Afspraak is afspraak

Gisteren zei gedeputeerde Henk Brink nog dat de NS het probleem van te weinig treinen in de spits zelf moet oplossen. "Afspraak is afspraak".
Lees meer: 'NS moet probleem extra treinen tussen Assen en Groningen in de spits oplossen'
Aanvankelijk zouden de treinen vorig jaar al komen, maar toen werden de spoorwerkzaamheden bij het station Assen uitgesteld door Prorail. Het was nu de bedoeling vanaf 1 mei in de spits twee extra pendeltreinen te laten rijden. Momenteel vertrekken er vier treinen per uur naar Groningen. Dat worden er vanaf 4 september dus alsnog zes. "We gaan er alles aan doen om de mensen te verleiden in die extra treinen te stappen", zegt Van Boxtel.

Noordelijke reiziger

De extra treinen zijn nodig om forenzen tussen Assen en Groningen ertoe te brengen dat ze de trein pakken. De rondweg rond de stad Groningen gaat op de schop. Dat gaat de nodige files opleveren.
Blij zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen en Groningen niet, want dit is niet de afspraak. Maar volgens gedeputeerde Brink moet het Noorden dit nu slikken. "Op dit moment kunnen we alleen vragen om wat te doen voor de reizigers. Daarover hebben we binnenkort opnieuw een gesprek."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.