'Wat er allemaal in Groningen is gebeurd, hoef ik niet hier'

ASSEN - Inwoners van de wijk Marsdijk in Assen zijn vanmorgen een handtekeningenactie begonnen tegen de gaswinning onder hun wijk door de NAM.
"De belangstelling is enorm", stelt initiatiefnemer Gerrit Eerland van de actiegroep Stop Gaswinning Marsdijk Nu (SGMN). "Het heeft ons verbaasd. Elke twee minuten hebben we een nieuwe handtekening."
"We zijn boos en ongerust, en we dachten: als je niets doet, gebeurt er ook niets. Dus laten we wat doen", vertelt Eerland. "En wat is er nou makkelijker dan een handtekeningenactie?"

NAM mag gewoon beginnen

De bedoeling van de handtekeningenactie is het stoppen van de gaswinning. Maar minister Kamp liet vanmiddag weten dat de NAM aan alle regels voldoet, en dus gewoon mag beginnen met de gaswinning.

Bang na Groningen

Veel van de mensen die hun handtekening vandaag zetten gaven aan vooral bang te zijn dat de aardbevingen in Groningen misschien wel het voorland is van de wijk Marsdijk.
"Ik ben wel sceptisch, je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren", stelt een ongeruste inwoner van Marsdijk. "Ja, als je kijkt naar wat er allemaal in Groningen is gebeurd, dan hoef ik dat niet hier", valt een ander hem bij.

Risico

Minister Kamp schreef eerder vandaag dat hij die ongerustheid wel te begrijpt. Maar volgens hem zijn de risico's goed in kaart gebracht en valt de put Vries-10 in de laagste risicocategorie.
De groep Stop Gaswinning Marsdijk zamelt nog de hele week handtekeningen in vanuit wijkgebouw De Dissel. Ook mensen die niet in de wijk wonen, mogen tekenen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.