Kweker uit Erica staat voor de rechter voor uitbuiting

Een 50-jarige kweker wordt verdacht van slavernij-achtige uitbuiting in een kas (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een 50-jarige kweker wordt verdacht van slavernij-achtige uitbuiting in een kas (Rechten: archief RTV Drenthe)
ALMELO/ERICA - Slavernij-achtige uitbuiting. Daarvan wordt een 50-jarige bedrijfsleider van een kwekerij in Erica verdacht. De man moet vandaag voorkomen voor de rechtbank in Almelo.
Het slachtoffer is een 23-jarige man uit Marokko. Hij werkte van maart 2015 tot december 2015 in de kwekerij. De man werkte zwart en maakte lange dagen. Hij had geen pauzes en had geen recht op vakantie. Hij sliep ook in de onverwarmde kas. De zaak kwam aan het licht, omdat de man gewond raakte bij werkzaamheden in de kas.
Lees meer: Man zwaar uitgebuit: 24 uur per dag klaarstaan voor werkgever
60 procent verbrand
Het slachtoffer was bezig met een stoomapparaat om ongedierte te verjagen. Dat ging fout en de man raakte voor 60 procent verbrand. Hij werd afgezet bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen en werd van daaruit naar het brandwondencentrum in Groningen gebracht. De Inspectie SZW stelde daarna een onderzoek in.

Bewijs

In een eerdere zitting zei de kweker dat het Openbaar Ministerie wel heel erg afging op het verhaal van de 23-jarige Marokkaan. Volgens de kweker wil de man heel graag in Nederland blijven en overdrijft hij de verhalen.
De afgelopen maanden is er extra onderzoek ingesteld naar de verhalen van het slachtoffer. Vandaag wordt duidelijk met welke bewijzen het OM komt.

Aanklacht

De kweker wordt officieel hulp bij illegaal verblijf uit winstbejag ten laste gelegd. Tegen het bedrijf wordt ook een ontnemingsvordering ingediend van 200.000 euro, dat is het bedrag dat de kweker heeft verdiend door het plegen van het strafbare feit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.