Huismus vaakst geteld in Drenthe

De huismus is opnieuw het vaakst geteld (Rechten: Pixabay.com)
De huismus is opnieuw het vaakst geteld (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - In Drenthe en de rest van Nederland is de huismus het vaakst geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling.
In totaal deden 2.030 Drenten mee aan de telling. In onze provincie werd de huismus 158.358 keer geteld, gevolgd door de koolmees (97.141) en de merel (95.494).
Ook landelijk staat dit jaar de huismus op één, net als in voorgaande jaren. De koolmees eindigt op de tweede plek, voor de merel.

Bekijk hieronder hoeveel vogels van elke soort in Drenthe werden gezien

De huismus leeft in groepen, waardoor deze vogel qua absolute aantallen op de eerste plek eindigt. Vooral in het noorden van het land zijn er grote groepen huismussen geteld. Met name kleine dorpen zijn een ideale plek voor de huismus om te leven.

Vooral minder koolmezen

De Vogelbescherming kreeg in aanloop naar de tuinvogeltelling al signalen dat er minder mezen in de tuinen te zien zijn. Dat beeld komt ook uit de telling naar voren. De koolmees en de pimpelmees staan op de tweede en vijfde plek, maar het aantal mezen ligt lager dan in voorgaande jaren.
Zo werden er vorig jaar gemiddeld 3,4 koolmezen per tuin gezien, nu bleef de teller steken op 2,8. Oorzaak hiervan is het zogenoemde mastjaar: er zijn veel beukennootjes in de bossen, goed voedsel voor de mezen. Ook hebben de mezen waarschijnlijk een slecht broedseizoen achter de rug door het koude voorjaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.