Komt er vervolgonderzoek naar beëindiging treinkaping bij De Punt?

De treinkaping bij De Punt (Rechten: ANP)
De treinkaping bij De Punt (Rechten: ANP)
DE PUNT - De rechtbank in Den Haag doet vandaag uitspraak over de zaak die nabestaanden van Molukse treinkapers aanspanden tegen de Nederlandse staat. Komt er een vervolgonderzoek naar de beëindiging van de treinkaping in 1977 bij De Punt?
Die vraag staat vandaag centraal. Volgens nabestaanden van twee van de kapers werden Max Papilaja en Hansina Uktolseja in de trein door mariniers geëxecuteerd, terwijl ze al uitgeschakeld waren. De nabestaanden willen duidelijkheid over wat precies gebeurde op 11 juni 1977.

'Geëxecuteerd'

De moeder van de omgekomen Max Papilaja zei tijdens een zitting afgelopen november dat ze de waarheid eiste. Daarnaast eiste ze 20.000 euro smartengeld. De broers van de enige vrouwelijke kaper, Hansina Uktolseja, eisten ieder 17.500 euro.
Volgens advocaat Liesbeth Zegveld is het niet de bedoeling van haar cliënten om met de vinger te wijzen en voelen zij veel medeleven voor de passagiers die in de trein zaten. Zegveld zei daarnaast dat de kapers van dichtbij zijn geëxecuteerd, terwijl ze zwaargewond en weerloos waren.
Lees meer: Tijdlijn: dit weten we over de treinkaping in De Punt
'Volgens geweldsinstructie'
De afgelopen tijd doken meerdere verhalen op, waarin werd gesteld dat de Nederlandse staat het bevel had gegeven om de kapers te executeren. Geen van de kapers zou de bevrijdingsactie mogen overleven. Landsadvocaat Bert-Jan Houtzagers zei in november dat van executies absoluut geen sprake was en dat de mariniers volgens de geweldsinstructie handelden.
Dit weekend reageerden drie voormalig commandanten van de mariniers op de ophef over de acties in De Punt en bij de basisschool in Bovensmilde, die tegelijkertijd gegijzeld werden. De oud-commandanten deden de anonieme verklaringen over de actie bij De Punt af als 'bizarre lulverhalen'.

1977

Op 23 mei 1977 werd een intercitytrein ter hoogte van De Punt door negen Zuid-Molukkers gekaapt. De gijzeling duurde negentien dagen, totdat de mariniers er een einde aan maakten. Bij de bevrijdingsactie kwamen zes kapers en twee gegijzelden om het leven. De twee overige kapers gaven zich over.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.